Wouter Hoeffnagel - 25 februari 2015

‘Burn-outs komen veel voor bij Nederlandse organisaties’

Burn-outs zijn voor veel Nederlandse organisaties een groot probleem. Ruim een derde van de Nederlandse HR-managers geeft aan dat een burn-out regelmatig voorkomt binnen zijn of haar organisaties. De managers blijken allerlei maatregelen te nemen om werkstress te voorkomen en de kans op een burn-out te verkleinen.

Dit blijkt uit onderzoek onder 200 Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland licht toe: "Werknemers die te kampen hebben met werkstress kunnen uitgeput en gedemotiveerd geraken en dit kan leiden tot een burn-out. Dit is op de eerste plaats erg vervelend voor de individuele werknemer, maar het effect op de organisatie mag ook niet worden onderschat. Werkstress en burn-out kunnen namelijk ook de bedrijfsproductiviteit aantasten. Bedrijven nemen daarom in toenemende mate maatregelen om deze problematiek tegen te gaan."

Maatregelen om werkstress terug te dringen
De maatregelen die dit jaar het meest door HR-managers worden genomen zijn gericht op het herzien van de baaninhoud (68%) en de optimalisatie van de werkomgeving (64%). Daarnaast worden ook maatregelen die de balans tussen werk en privé meoten bevorderen in grote mate ingevoerd. Toch beroepen heel wat bedrijven zich ook op externe middelen. 50% van de Nederlandse HR-managers geeft aan een beroep te (zullen) doen op extra uitzendkrachten. Nog eens 47% doet een beroep op extra vast personeel om de werkstress voor bestaande werknemers op te vangen.

Renken vult aan: "Overuren, lange werkdagen en een hoge werklast zijn allemaal mogelijke oorzaken van werkstress en burn-out. Om de negatieve gevolgen hiervan op de bedrijfsproductiviteit tegen te gaan, kan het werven van een extra werknemer uitkomst bieden. Drukke werkperiodes kunnen zo beter gemanaged worden wat de druk op zowel de bedrijfsafdeling als de individuele werknemer verlicht en het risico op werkstress en burn-outs bij medewerkers beperkt."