Wouter Hoeffnagel - 24 februari 2015

Plannen bekend gemaakt rond testcentrum voor zelfrijdende auto’s in Lelystad

Als het aan Applus IDIADA ligt krijgen we een internationaal testcentrum voor zelfrijdende auto’s in Lelystad. Plannen voor een dergelijk centrum zijn door het Catalaanse Applus IDIADA samen met gebiedsontwikkelaar OMALA aan minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gepresenteerd.

Applus IDIADA is een bedrijf dat ntwerp-, engineering-, testen- en homologatie-diensten levert aan de auto-industrie. Ook richt het bedrijf zich op het ontwerpen van testfaciliteiten voor autobedrijven. Het nieuwe testcentrum in Lelystad moet deze bedrijven de mogelijkheid gaan bieden op een centrale plaats in Europa zelfrijdende auto’s te testen. Bijzonder aan het centrum is het feit dat ook tussen het verkeer op het bedrijventerrein Airport Garden City en de directe omgeving kan worden getest. Dit maakt het mogelijk op een gecontroleerde manier te testen met stedelijke situaties en tweerichtingsverkeer. Mr. Ferrer, director innovations bij Applus IDIADA, benadrukt dat geautomatiseerd rijden een grote uitdaging is voor de auto-industrie. De ontwikkeling gaat een enorme impact hebben op het wegtransport wereldwijd.

Voorop in zelfrijdende auto’s
Minister Schultz: ”Nederland gaat wat mij betreft voorop lopen in Europa op het gebied van technieken waarbij voertuigen zelf rijden en waarbij voertuigen met elkaar en de weg communiceren. De ontwikkeling van nieuwe technologie biedt grote kansen om onze mobiliteit te verbeteren, zowel op gebied van veiligheid als brandstofverbruik. Vanwege ons fijnmazige wegennet en de aanwezigheid van veel technologische kennis is Nederland de ideale proeftuin voor dit soort auto’s. We hebben met onze automotive sector en kennisinstellingen veel kennis in huis en kunnen die kennis internationaal verzilveren. Het is dus niet alleen goed voor de mobiliteit maar we hebben ook een mooi nieuw exportproduct.”

Jaap Lodders gedeputeerde provincie Flevoland: “De plannen van het Catalaanse Applus IDIADA en het Flevolandse OMALA bieden een unieke kans op nieuwe en interessante werkgelegenheid. Onze provincie kent een rijke traditie als proeflocatie. Van zee, tot land, tot stad. Economisch gezien behoort Flevoland tot een van de meest innovatieve regio’s van Europa. Flevoland schuwt het experiment niet. Hierdoor ontstaan eigen specifieke bedrijfstakken, opleidingen en banen”.