Redactie - 24 februari 2015

De Wondere Wereld van IT: Eigenaar

Voor deze tweede column had ik mij voorgenomen om meteen positief te beginnen. Om eens op zoek te gaan naar een mooi voorbeeld van bewondering in de wondere wereld van IT. Totdat…. Prorail onlangs zorgde voor grote treinchaos. Veroorzaakt door problemen met IT.

En zo geschiedde dat IT weer vol in een negatief daglicht kwam te staan. Niet gehinderd door enige kennis kwamen uit allerlei hoeken en gaten uiteenlopende meningen in de Nederlandse pers over wat er allemaal wel niet mis zou zijn met de IT-systemen van Prorail.

Ik geloof graag dat de IT-systemen van Prorail niet opperbest zijn. Maar laat mij de IT-omgeving even op hoofdlijnen aan u schetsen: uiterst complex, veel legacy, geen standaard off-the shelf software beschikbaar, high availability, zeer veel verschillende en ‘onverwachte’ use cases, en daar bovenop nog complexe relaties met stakeholders (NS, overheid, aannemersetc). Gecombineerd met beperkte budgetten, een Balkenende-norm voor de zware IT-functies en een gemis aan commerciële druk. Om daar de perfecte IT-ondersteuning voor te bouwen, ga er maar aan staan.

Wat mij verwonderde is dat er vrijwel direct publiekelijk gevraagd werd om het ontslag van de directeur IT.  Typisch voorbeeld van het credo uit de jaren negentig en het begin van deze eeuw: ‘zij van IT’. Het is symptomatisch voor het echte probleem:de eigenaar van een IT-omgeving is niet de directeur IT, maar de business. Zij hebben het eigenaarschap!

Ongetwijfeld valt de IT-directeur en de IT-afdeling bij Prorail een hoop te verwijten. Maar om nu eenzijdig naar IT te kijken? Een IT-omgeving is zo goed als de business wil dat deze wordt!

Arnoud Klerkx is Chief Business Technology Officer en lid van de Raad van Bestuur van Sanoma Learning

Reageer via WWvanIT@gmail.com

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024