Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2015

80% van de zzp’ers wil geen bedrijf met werknemers leiden

Vier op de vijf zzp’ers ziet zich zelf geen bedrijf met werknemers leiden. Slechts 18 procent blijkt dit wel te zien zitten. Voor in loondienst treden lopen zzp'ers eveneens niet warm. 

Dit blijkt uit recent onderzoek van het zzp-panel van Panteia onder 3.000 zzp’ers. Het aantal zzp’ers dat overweegt personeel in dienst te nemen is echter wel gestegen en lag in het vorige onderzoek nog op 4%. Om extra capaciteit in te schakelen voor een te grote opdracht denkt 5% van de zzp’ers tijdelijk personeel in dienst te zullen nemen. De meeste zzp’ers kiezen hierbij echter voor andere oplossingen, zoals het inhuren van andere bedrijven of zzp’ers.

In loondienst treden
In loondienst treden is voor het overgrote merendeel van de zzp’ers geen optie. 69% geeft aan het liefst ook in de toekomst zelfstandig te blijven. 19% is bereid op termijn in loondienst te treden. Zzp’ers zijn vooral actief in sectoren waar zij eerder in loondienst werkten.

Bijna de helft van de zzp’ers geeft aan inkomen uit het bedrijf opzij te zetten voor de oude dag. Het gaat hierbij gemiddeld om 5% van het inkomen. Dit percentage stijgt naarmate ondernemers hun pensioen verder naderen. 17% van de zzp’ers blijkt zich te hebben verzekerd tegen inkomstenverlies door kortdurende ziekte; 32% voor inkomstenverlies door langdurige arbeidsongeschiktheid.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024