Witold Kepinski - 20 februari 2015

Aantal vacatures in de IT-sector afgelopen jaar met 22% gestegen

In 2014 steeg het aantal vacatures in de IT-sector aanzienlijk (+22%). Ook nam het aantal cv’s en zoekopdrachten per vacature toe. Dit duidt op een verhoogde activiteit onder werkzoekenden. Zo blijkt uit het Monster Year Report, een jaarlijks arbeidsmarktrapport van carrièresite Monsterboard dat zojuist is verschenen. De meest gevraagde functies door werkgevers in 2014 waren Java developer, PHP developer en .Net developer. De meeste zoekwoorden van werkzoekenden vielen binnen de categorie ontwikkelen en programmeren.

“Mede door de opkomst van technologie in vrijwel iedere sector zal de vraag naar IT’ers de komende tijd verder stijgen”, aldus Gian Zandonà, managing director bij Monsterboard.nl. “Natuurlijk zijn er nog steeds moeilijk vervulbare functies en IT’ers laten zich niet snel verleiden. Bedrijven die op zoek zijn naar schaarse profielen zijn gebaat bij een aanpak die is afgestemd op de behoeften van de kandidaat. De kunst is dan ook om kandidaten te leren kennen en bijvoorbeeld je secundaire voorwaarden daarop af te stemmen.”

Meeste vraag naar ontwikkelaars/programmeurs 
In 2014 steeg het aantal vacatures binnen de IT met 22%. Er was vooral vraag binnen de categorie Software- en Webdevelopement, maar liefst een kwart van vacatures valt binnen deze categorie, gevolgd door Software-implementatie en consulting (12,5%) en Netwerk- en serverbeheerders (9,9%). De meest gevraagde functies zijn dan ook ontwikkelaars of programmeurs.

1

Java developer

2

PHP developer

3

.Net developer

4

Front End Developer

5

Systeembeheerder

6

Embedded software engineer

7

Functioneel beheerder

8

Applicatiebeheerder

9

Informatie analist

10

Helpdeskmedewerker

Top 10 IT/Software Developement gevraagde functietitels op Monsterboard.nl

Terwijl de vraag stijgt, steeg ook het aantal cv’s per openstaande vacature. Waren er in 2011 nog negen cv’s per openstaande vacature, in 2014 was dat aantal meer dan verdubbeld met 19 cv’s per vacature.

256 zoekopdrachten per IT-vacature
Iedere maand worden er op Monsterboard.nl gemiddeld 740.000 zoekopdrachten gedaan naar IT-vacatures. Dit betekent dat er per vacature binnen IT/Software Development 256 zoekopdrachten plaatsvonden in 2014. Deze verhouding is de afgelopen vier jaar toegenomen. De zoekwoorden die IT’ers gebruiken sluiten aan bij de functietitels waar naar wordt gevraagd in vacatures. Naast de gebruikelijke termen ICT, IT en systeembeheerder wordt er veel gezocht op Java Developer, PHP Developer en de .Net Developer. De zoekwoorden sluiten aan op de functies waar naar wordt gevraagd.

1

ICT

2

IT

3

systeembeheerder

4

Java

5

Php

6

.Net

7

Linux

8

applicatiebeheerder

9

C#

10

systeembeheer

Top 10 zoekwoorden binnen de ICT op Monsterboard.nl

Vacaturesites populair onder IT’ers 
Voor het vinden van een baan gebruiken werkzoekenden binnen de categorie IT/Software Development voornamelijk vacaturesites. 60% van de IT’ers zegt zich op deze manier te oriënteren. Dat blijkt uit de gegevens van Wervingswereld via Intelligence Group. Ook het uploaden van de cv in de databank van een vacaturesite wordt door bijna de helft van de werkzoekenden binnen IT/Software Development gedaan (41%).

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024