Wouter Hoeffnagel - 15 februari 2015

Gartner: ‘CIO’s in West-Europa zien toekomst met vertrouwen tegemoet’

CIO’s hebben in 2015 allerlei plannen. Deze plannen blijken sterk per regio te variëren en zijn onder andere afhankelijk van de vooruitzichten voor deze specifieke regio. Zo blijken CIO’s hier in West-Europa de toekomst over het algemeen met vertrouwen tegemoet te zien.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner, dat CIO’s wereldwijd heeft ondervraagd over hun plannen voor 2015. De ondervraagde CIO’s hebben in totaal zo’n 400 miljard dollar beschikbaar in IT-budgetten. De gecombineerde budgetten voor de publieke sector en omzet uit de private sector wereldwijd zijn goed voor zo’n 12 biljoen dollar.

Hoger IT-budget
In West-Europa heeft Gartner CIO’s in zowel het Groot-Britannië als Ierland ondervraagd. CIO’s in deze landen verwachten hun IT-budget met 1,4% te zien stijgen. CIO’s zien daarnaast ook het aantal IT-investeringen binnen hun organisatie die niet onder het IT-budget vallen stijgen. Inmiddels valt ruim 21% van de IT-investeringen niet onder het IT-budget.

Dit percentage ligt hoger dan het gemiddelde in de wereld. CIO’s wereldwijd verwachten hun IT-budget dit jaar met 1,1% te zien stijgen. Binnen regio’s zijn grote verschillen zichtbaar. Zo nemen IT-budgetten in de Verenigde Staten (VS) naar verwachting met 0,9% toe, terwijl de budgetten in Latijns-Amerika met 0,4% stijgen. CIO’s in China hebben het meest positieve vooruitzicht: een groei van 8,5% van het IT-budget.

Strategische investeringen
CIO’s hebben lange tijd hun IT-uitgaven moeten terugschroeven en belangrijke investeringen hierdoor moeten uitstellen. CIO’s richten zich daarom dit jaar op strategische IT-investeringen, waarbij het vooral gaat om investeringen die de groei van het bedrijf kunnen aanjagen.

CIO’s moeten hun aandacht binnen een bedrijf verdelen over het beheren van de IT-organisatie en het doorbrengen van tijd met senior aandeelhouders in het bedrijf. Gartner verwacht dat CIO’s dit jaar minder dan 40% van hun tijd kunnen besteden aan het beheren van de IT-organisatie. 27% van hun tijd zijn CIO’s kwijt aan overleggen met andere C-level managers binnen de organisatie, 18% met afdelingsmanagers en 16% met externe klanten.