Wouter Hoeffnagel - 10 februari 2015

’Ongericht afluisteren van het internet werk contraproductief’

Het ongericht af laten luisteren van het internet door inlichtingendiensten als de AIVD is ineffectief en werkt contraproductief. De privacywaakhond Privacy Barometer spreekt van een ‘een aantoonbaar ineffectieve en contraproductieve maatregel waarvoor elke noodzaak, verantwoording en onderbouwing ontbreekt’.

De waakhond verwacht dat er veel capaciteit bij inlichtingendiensten verloren zal gaan aan het verzamelen en analyseren van de grote hoeveelheid data die over onschuldige burgers wordt verzameld. Daarnaast wijst Privacy Barometer op het feit dat het grootste risico op aanslagen komt van een groep die al via alternatieve wegen bekend is bij instanties.

‘Kijk verder dan het uitbreiden van bevoegdheden’
Privacy Barometer onderschrijft het belang van een goede inlichtingen- en veiligheidsdienst. De organisatie stelt dat er juist daarom verder gekeken moet worden dan naar uitbreiding van bevoegdheden. De overheid zou juist moeten onderzoeken waarom informatie die al beschikbaar is niet op de juiste plek terecht komt en waarom passende actie uitblijft. Het genereren van een nieuwe berg informatie verhelpt dit probleem niet, maar tast wel de rechten van n Nederlandse burgers aan.

De privacywaakhond heeft daarom act aanbevelingen op een rijtje gezet voor de herziening van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002.

  1. Laat de AIVD vooral de burger beschermen tegen nieuwe dreigingen.
  2. Verbied ongericht aftappen van (bulk-)communicatie.
  3. Voer een Privacy Impact Assessment uit.
  4. Maak het oordeel van de toezichthouder bindend.
  5. Wees zo transparant mogelijk, zodat controle achteraf mogelijk wordt.
  6. Laat de rechter vooraf de inzet van bijzondere bevoegdheden goedkeuren.
  7. Maak ook voor de uitwisseling van gegevens met andere landen een rechterlijke toets noodzakelijk.
  8. Steek geld en energie in effectieve maatregelen.

Meer informatie over de aanbevelingen van Privacy Barometer is hier te vinden.