Wouter Hoeffnagel - 09 februari 2015

‘Kwart van de organisatie beschikt in 2017 over Chief Data Officer’

Een kwart van alle bedrijf beschikt in 2017 over een Chief Data Officer (CDO). De CDO is verantwoordelijk voor informatiemanagement en het benutten van digitale kansen die big data biedt.

Dit voorspelt Gartner, dat stelt dat de CDO samen met de Chief Information Office (CIO) het voortouw moet nemen in het anticiperen op en kapitaliseren van de digitalisering. Deze digitalisering heeft al veel industrieën verstoord en opnieuw gevormd. Naarmate de digitale revolutie verder doorzet groeit volgens Gartner ook de behoefte aan nieuwe informatiemanagementfuncties om te profiteren van de kansen die hierdoor ontstaan.

Data is complex
“Data is van vitaal belang geworden voor de groei van een bedrijf, maar tegelijkertijd zo complex dat het behalen van de juiste resultaten onwaarschijnlijk is zonder de aandacht van het management. Veel business units als R&D en marketing proberen zo snel mogelijk data-gebaseerde digitale kansen te benutten. De juridische en HR-afdeling maken zich tegelijkertijd zorgen maken over compliance met regelgeving en de bescherming van zowel de informatiebezittingen als reputatie van de organisatie. De IT-organisatie, onder leiding van de CIO, moet een rol spelen in zowel het faciliteren van digitale bedrijfsvoering als het garanderen van veiligheid en compliance”, stelt Gartner.

De hedendaagse CIO heeft veel extra verantwoordelijkheden toegewezen gekregen, zoals digitale innovatie, changemanagement en de digitale transformatie. CDO’s zijn dan ook noodzakelijk om data effectief te kunnen beheren en de kwaliteit van data te bewaken. Gartner schat dat bedrijven door slechte datakwaliteit gemiddeld 13,5 miljoen dollar per jaar mislopen. Gartner verwacht dan ook dat 25% van de organisaties wereldwijd in 2017 een CDO heeft aangesteld om hierop in te spelen. Dit percentage loopt binnen streng gereguleerde sectoren zoals de financiële sector op tot 50%.

Vereisten voor een goede CDO
Een goede CDO heeft volgens Gartner onder andere ervaring met juridische-, compliance- of risicomanagementverantwoordelijkheden. Ook zou een CDO data als een asset moeten beschouwen en een stevige achtergrond hebben in de sector waarin hij of zij actief is. Ook kennis van tools en technieken voor datamodellering zijn van belang.