Wouter Hoeffnagel - 08 februari 2015

40% van de bedrijven verwacht dat Internet of Things voor transformatie zorgt

Ruim 40% van de organisaties verwacht dat het Internet of Things (IoT) hun bedrijf gaat transformeren of grote nieuwe kansen biedt om op korte termijn extra omzet te realiseren of kosten te besparen. Als we kijken naar de lange termijn neemt dit percentage zelfs toe tot 60%.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 463 IT- en business-leidinggevenden. “Het onderzoek bevestigt dat het IoT nog erg onvolwassen is en veel organisaties slechts net zijn begonnen te experimenteren met de ontwikkeling”, legt Nick Jones, vice president en analist bij Gartner. “Slechts een kleine minderheid heeft oplossingen geïmplementeerd in een productieomgeving. Door de lagere kosten van networking en processing zijn er echter steeds minder economische obstakels voor het toevoegen van sensoren en communicatie aan producten, wat slechts enkele tientallen dollars kost. De echte uitdaging van IoT ligt dan ook niet zo zeer in het ‘slimmer’ maken van producten’, maar juist in het begrijpen van de zakelijke kansen die deze slimme producten en de nieuwe ecosystemen mogelijk maken.”

Business of technologische leiders
Het merendeel van deze bedrijven geeft echter tegelijkertijd aan geen duidelijke business of technologische leiders te hebben aangewezen die leiding geven aan IoT-investeringen. Gartner stelt dat het aanstellen van zo’n leider een duidelijk teken is dat een organisatie is voorbereid op het IoT. Minder dan een kwart van de bedrijven heeft duidelijke business leiders aangesteld voor IoT en is volgens Gartner dus goed voorbereid. Zo’n business leider kan één enkele bedrijfsunit zijn die zich met het onderwerp bezig houdt, maar ook meerdere bedrijfsdivisies die ieder verantwoordelijk zijn voor verschillende IoT-inspanningen.

“Leidinggevenden en personeel van bedrijven moeten de potentie van het IoT begrepen om hierin te investeren”, legt Steve Kleynhans, vice president onderzoek bij Gartner. “Het is niet noodzakelijke één enkele leider aan te wijzen voor IoT. Leiderschap en visie zijn echter belangrijk, ook als meerdere leiders van verschillende business units bij het proces betrokken zijn. Naar verwachting zullen in de komende drie jaar meer bedrijven een duidelijke leider aanwijzen, terwijl organisaties ook in toenemende mate de waarde van een IoT center of excellence erkennen door de behoefte een brede reeks technologieën en vaardigheden te beheersen.”

‘Bewustzijn op senior niveau ontbreekt’
Veel ondervraagden geven aan dat op senior niveau binnen hun organisatie onvoldoende bewustzijn bestaat over de impact van het IoT. Dit bewustzijn verschilt overigens aanzienlijk per sector. Zo blijkt het bewustzijn over IoT onder bestuursleden binnen de overheids-, onderwijs-, verzekerings- en bankensector opvallend laag te liggen. De communicatiesector en dienstverlenende sector scoren op dit gebied juist opvallend goed.

Het volledig rapport ‘Survey Analysis: The Internet of Things Is a Revolution Waiting to Happen’ is hier te vinden.

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024