Wouter Hoeffnagel - 07 februari 2015

Teeven: ‘Direct boetes voor nalatigheid die leidt tot privacyschendingen’

Organisaties die de privacy van gebruikers op grove wijze schenden moeten direct en vaker door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een boete opgelegd kunnen krijgen. Deze boete kan oplopen tot maximaal 810.000 euro. Dit stelt staatsecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, die hierin meegaat in de eis van de VVD en PvdA in de Tweede Kamer.

Al langer bestaat in het wetsvoorstel rond de strengere aanpak van privacyschendingen de mogelijkheid een hoge boete op te leveren indien bedrijven de privacy van gebruikers met opzet overtreden. Indien de privacy echter wordt geschonden door verwijtbare nalatigheid van een organisatie zouden organisaties voorheen echter eerst een gele kaart krijgen. Deze gele kaart verdwijnt dus. Ook bedrijven die nalatigheid kan worden verweten kunnen voortaan dus direct door het CBP een boete opgelegd krijgen.

De Tweede Kamer wil door de gele kaart te schrappen en direct boetes op te leggen de toezichthouder de mogelijkheid geven harder op te treden tegen privacyschendingen. Staatssecretaris Teeven is het met de Tweede Kamer eens en past het wetsvoorstel daarom op dit punt aan.