Redactie - 02 februari 2015

Verpleegkundigen Meander registreren patiëntgegevens online met unieke app

Verpleegkundigen van Meander Medisch Centrum werken sinds kort met een speciaal voor hen ontwikkelde app en tablet ontwikkeld door Dell. Hiermee kunnen zij eenvoudig hun dagelijkse waarnemingen en metingen bij de patiënt direct registreren in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Daarnaast heeft de verpleegkundige alle actuele gegevens van de patiënt uit het EPD direct bij de hand, ongeacht waar deze gegevens zijn vastgelegd.

De Windows 8 app is geïnstalleerd op de kleine Dell Venue 8 Pro tablets, die passen in de uniformzakken van verpleegkundigen. De verpleegkundige ziet in één scherm welke patiënten hij/zij die dag heeft, compleet met de belangrijkste patiënt- en werkgegevens, zoals diagnose, behandelend arts, allergieën en wel of niet reanimeren. Gegevens als temperatuur, bloeddruk, infusen, ademhaling en pijnscore kunnen via de tablet worden ingevoerd.

Vragen voor specialisten
Ook vragen die de verpleegkundige heeft voor de specialist kunnen direct in het EPD worden opgeslagen. Als een specialist een opdracht voor de verpleegkundige in het EPD noteert, ziet de verpleegkundige dit direct in de app. Bovendien wordt het zogenoemde ‘loopbriefje’ waarop de verpleegkundigen aantekeningen maakt met de app verleden tijd. Dit komt de informatieveiligheid ten goede.

De app is door Dell volledig op maat gemaakt en is ingebed in alle registratieprocessen van het EPD. Verpleegkundigen zijn bij het ontwerp van de tablet en app betrokken geweest. Het ontwikkelteam van Dell heeft de ideeën van gebruikers vertaald naar een app. Hendrika Schouten, seniorverpleegkundige op afdeling B3: “In de app zie je heel overzichtelijk welke taken je die dag moet uitvoeren. Dit werkt heel stimulerend. Doordat we registreren bij de bron en niet meer achteraf een computer hoeven te zoeken, levert het ook tijdwinst op. Bovendien komt het professioneel over bij patiënten. Zij vinden het hip dat wij zo werken!”

Mobiel toegang tot elektronisch patiëntendossier
Wilco Zwerus, Mobility Specialist bij Dell Nederland: “De verpleegkundigen van Meander Medisch Centrum hebben nu mobiel toegang tot het elektronisch patiëntendossier. Meander wilde het personeel beter ondersteunen, de kwaliteit van de zorg verbeteren en flexibeler en veiliger kunnen werken. In nauwe samenwerking met het personeel van Meander en EPD-leverancier Medical Computer Support hebben we al deze doelen behaald. Het werken met apps is de eigentijdse manier van werken voor de toekomst in de zorg.”

Op dit moment wordt de app uitvoerig getest op twee verpleegafdelingen. Naar verwachting worden de app en tablets na de pilotfase verder uitgerold over de standaard verpleegafdelingen van Meander. Gegevens worden niet op de app zelf opgeslagen en de tablets worden veilig opgeborgen en opgeladen in de Ergotron Tablet kast. Dit helpt de veiligheid van patiëntgegevens te garanderen. De app kan in de toekomst geschikt gemaakt worden voor andere zorgverleners binnen Meander, zoals medisch specialisten.