‘IT’ers in specialistische functies kunnen salarisverhoging van ruim 5% verwachten’

02-02-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

‘IT’ers in specialistische functies kunnen salarisverhoging van ruim 5% verwachten’

De beloningen voor specialistische functies in de IT-sector kunnen meer dan 5 procent stijgen. Dat verwacht Robert Walters op basis van zijn nieuwste Salary Survey 2015. Op termijn zullen ook de gemiddelde salarissen gaan stijgen. Vanwege een toenemende wervingsactiviteit wordt het behouden van werknemers op sleutelposities dit jaar de topprioriteit van bedrijven.

De behoefte aan IT-specialisten is onverminderd groot. Bedrijven hebben vooral behoefte aan professionals die gespecialiseerd zijn in de beveiliging, software-ontwikkeling voor online en mobiele omgevingen, Big Data, cloud computing en het Internet of Things. Hoewel de salarissen voor ervaren professionals stabiel blijven, stijgen de beloningen van starters en junior professionals (tot 5 jaar werkervaring) in de informatietechnologie.

Collega’s zonder IT-ervaring
Automatisering en robotisering komt in het bedrijfsleven in een razendsnel tempo op. Samen met de groei van e-commerce zorgt dit ervoor dat steeds meer IT-professionals samenwerken met collega’s zonder IT-ervaring. Robert Walters voorziet daarom een groeiende vraag naar IT-specialisten met goede communicatievaardigheden, om draagvlak voor IT-projecten te creëren en ervoor te zorgen dat nieuwe technologie effectief gebruikt wordt.

“Op de arbeidsmarkt voor IT-specialisten is nooit echt sprake geweest van een economische crisis. De salarissen van vooral gespecialiseerde IT’ers zullen ook dit jaar stijgen”, legt Bob van Ginkel, Associate Director Amsterdam, uit.

Retentie wordt prioriteit #1
Professionals in specialistische functies in IT, business intelligence, compliance voor de bancaire sector, risk en auditing kunnen een salarisverhoging verwachten van ruim 5%. In die functies heeft het binnenboord houden van werknemers daarom nu al een hoge prioriteit onder HR-functionarissen. Dat geldt ook voor gewilde functies in online marketing en e-commerce. Robert Walters verwacht dat werknemersretentie het komende jaar voor meer sleutelfuncties in meer bedrijven belangrijk wordt.

“Sinds afgelopen zomer zagen wij de vraag naar werknemers in de breedte gestaag toenemen. We verwachten dat die trend dit jaar voortzet en in 2015 zal leiden tot een stijging van salarissen”, aldus Rob Vermaak, Managing Director Benelux.

Meer vraag naar ervaren professionals
Werknemers durven meer risico’s te nemen en zijn actiever op zoek naar een baan. Onzekerheid op de arbeidsmarkt heeft in de financiële sector veel werknemers van het actief zoeken weerhouden. Vanwege de lagere arbeidsmobiliteit die daar de laatste jaren het gevolg van is geweest, zijn financiële dienstverleners nu vaker op zoek naar professionals met 2 tot 8 jaar werkervaring.

“De markt is wel toe aan deze groeiende mobiliteit. Mensen die van baan wisselen, stimuleren nieuwe ideeën en inzichten in bedrijven.” zegt van Ginkel.

Meer vraag naar HR-talent
Nog een teken van de kanteling van de arbeidsmarkt is de toegenomen vraag naar HR-specialisten. Robert Walters verwacht dat vooral de vraag naar specialisten op het gebied van talentontwikkeling en remuneratie in 2015 verder groeit. Bedrijven hebben deze specifieke kennis naar verwachting nodig om sleutelposities te vullen en functionarissen te behouden.

“In Engeland en de Verenigde Staten zien we de wervingsactiviteiten al een jaar lang opbloeien. Nederland volgt die landen met een maand of negen vertraging. Herstel is sinds de tweede helft van 2014 duidelijk in ontwikkeling”, aldus Vermaak.

Terug naar nieuws overzicht