Redactie - 24 januari 2015

Samenwerking tussen automobielbranche en ICT-sector kan voor innovatie zorgen

De aandacht voor innovatie en nieuwe technologieën dreigt bij de wereldwijde automobielbranche de komende jaren naar de achtergrond te verdwijnen. Uit wereldwijd onderzoek dat KPMG ieder jaar onder tweehonderd ondernemingen in de branche verricht, blijkt dat de groeiende vraag in de opkomende landen de komende jaren bovenaan de agenda staat. Een samenwerking met sectoren als de ICT-sector kan uitkomst bieden.

Alternatieve aandrijftechnieken, het verbeteren van de huidige interne verbrandingsmotor en connectiviteit in de auto krijgen bij de onderzochte bedrijven tot het jaar 2025 veel minder prioriteit. Uit de Global Automotive Executive Survey 2015 blijkt verder dat de sector verwacht dat de consument de komende vijf jaar zal blijven vasthouden aan traditionele producteigenschappen, zoals het benzineverbruik, het comfort en de veiligheid. "Dat betekent dus dat de consument volgens de bedrijven nog niet gedreven wordt door innovatieve concepten en de beschikbaarheid van online diensten in het voertuig", zegt Loek Kramer, partner bij KPMG en segmentleider Automotive.

Samenwerking met aangrenzende industrieën
De onderzochte autobedrijven verwachten voor de nabije toekomst dat de traditionele spelers in de sector in staat zullen zijn om te gaan met de instabiliteit in de mobiliteitssector. Kramer: "De bedrijven verwachten binnen nu en vijf jaar geen enorme verstoring van het bestaande businessmodel. Steeds meer ondernemingen erkennen echter de noodzaak van diversificatie en uitbreiding van de waardeketen. Samenwerking met aangrenzende en convergerende industrieën, zoals de ICT-industrie, zal dan ook hard nodig zijn om de kansen te benutten en te overleven in de huidige, instabiele omgeving.”

Opvallend is ook dat een groeiend aantal ondernemingen in de sector verwacht dat de consument in de komende tien jaar meer waarde zal toekennen aan merknamen uit de ICT-industrie dan aan de traditionele automerken.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024