Wouter Hoeffnagel - 21 januari 2015

‘Bedrijven moeten aan de bak om hun cybersecurity op peil te krijgen’

Werknemers spelen een belangrijke rol in IT-securityproblemen. Maar liefst 60% van de medewerkers blijkt software niet te updaten, terwijl slechts 10% van de Internet Explorer-gebruikers de laatste versie van de webbrowser gebruikt. Cisco luidt de noodklok en spreekt over een gat tussen de beleving en realiteit van ‘cybersecurity readiness’. Cisco waarschuwt dat bedrijven vol aan de bak zullen moeten om het probleem aan te pakken.

Cybercriminelen worden volgens het bedrijf steeds efficiënter in het misbruiken van gaten die ontstaan in de IT-security van bedrijven. Deze gaten kunnen ontstaan als updates niet worden geïnstalleerd, aangezien in deze updates juist beveiligingslekken worden gedicht. Cisco stelt dan ook dat bedrijven een ‘all hands on deck’-aanpak zullen moeten hanteren om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen.

Van de bestuurskamer tot individuele gebruikers
“Security heeft een ‘all hands on deck’-aanpak nodig, waarbij iedere van de bestuurskamer tot individuele gebruikers aan bijdraagt. We maakte ons voorheen zorgen om DoS (red: Denial of Service, het onbeschikbaar maken van een website), maar moeten ons nu ook zorgen maken om datavernietiging. Waar we ons voorheen alleen zorgen maakten over de diefstal van intellectueel eigendom, maken we ons nu ook zorgen over het falen van kritieke services. Onze tegenstanders zijn steeds bekwamer, maken misbruik van onze zwakheden en verbergen hun aanvallen midden in het gezichtsveld”, zegt John N. Stewart, senior vice president, chief security en trust officer bij Cisco.

Hij vervolgt: “Security moet veiligheid leveren over het volledige aanvalsspectrum en technologie die worden aangeschaft zijn gebouwd met security in het achterhoofd. Online diensten moeten worden gedraaid met veerkracht in het achterhoofd. Al deze stappen zijn nodig om het tij te keren en onze toekomst te beschermen. Hiervoor is leiderschap, samenwerking en verantwoordelijkheid meer dan ooit te voren nodig in onze industrie.”