Wouter Hoeffnagel - 20 januari 2015

Europese Commissie overweegt bedrijven in digitale sector zwaarder te belasten

De Europese Commissie overweegt bedrijven uit de digitale sector zwaarder te gaan belasten. De Europese markt zou op dit moment verdeeld zijn, wat starters en investeerders in de sector in de weg staat. Het is dan ook noodzakelijk gelijke kansen te creëren in de markt door één gezamenlijke digitale sector op te zetten. De extra belasting moet helpen deze eerlijke kansen te creëren.

Dit kondigt Europees commissaris voor de digitale ontwikkelingen Günther Oettinger aan in de Wall Street Journal. Naar verwachting komt de Europese Commissie in mei met voorstellen om een dergelijke belasting te realiseren. Oettinger wil met de maatregelen zijn pijlen onder andere richten op Google. Mogelijk kan het Amerikaanse IT-bedrijf worden belast voor het vertonen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Het is overigens niet zeker of de extra belasting er daadwerkelijk komt. Oettinger overweegt namelijk ook andere maatregelen om de macht van Amerikaanse IT-bedrijven op de Europese markt te beperken. Denk hierbij aan strengere regels voor het verzamelen en opslaan van data. Op dit moment zijn de regels op dit gebied per Europese lidstaat verschillend. Bedrijven als Google zouden hierdoor zichzelf kunnen vestigen in een land met soepele regels om de strenge regelgeving in bijvoorbeeld Duitsland te ontlopen.