Wouter Hoeffnagel - 20 januari 2015

‘Iedereen kan cyberhuurlingen inzetten om bedrijfsgeheimen te stelen’

Diefstal van intellectueel eigendom kost bedrijven veel geld. Alleen in de Verenigde Staten loopt deze schadepost in de 300 miljard dollar per jaar. Regelmatig wordt in de media geschreven over spionagecampagnes tegen grote bedrijven die door overheden worden opgezet op bedrijfsgeheimen in handen te krijgen. Overheden zijn echter zeker niet de enige die achter een spionagecampagne kan zitten. Iedereen kan vandaag de dag cyberhuurlingen inhuren om de bedrijfsgeheimen van bijvoorbeeld een concurrent in handen te krijgen.

Jeffrey Carr, CEO van Taia Global, waarschuwt voor het gevaar en de efficiëntie van deze huurlingen. De huurlingen zijn zeer vaardig, weten precies wat zij doen en zijn zeer lastig op te sporen. “Deze groepen huurlingen variëren van kleine groepen met een beperkt budget tot specialistische winkels die door voormalig overheidsspionnen worden gerund en zeer goed gefinancierde criminelen groeperingen die vergelijkbare of dezelfde tactieken hanteren als overheden. Door hun vaardigheden en kennis worden zij zelden ontdekt. Indien zij wel worden ontdekt worden zij vaak ten oprechte aangezien als een ‘state actor’ (een aanval opgezet vanuit een overheid)”, legt Carr uit.

De CEO waarschuwt dat de Espionage-as-a-Service (EaaS)-markt de komende 12 tot 24 maanden gaat floreren. Vooral het lage risico op ontdekking, de veel voorkomende misvatting dat uitsluitend overheden achter dergelijke campagnes zitten en de groeiende vraag naar dergelijke spionagediensten drijven de markt aan.