Witold Kepinski - 16 januari 2015

Nieuw contract met GVB Amsterdam voor KPN

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB en KPN hebben een nieuw contract ondertekend voor tien jaar. KPN verzorgt al decennia de communicatie voor GVB en is blij met de verlenging.

Het openbaar vervoer in en om Amsterdam is een dagelijks terugkerende logistieke puzzel: 750.000 personen verplaatsen zich in 172 bussen, 215 trams en 120 metro's. Tel daarbij nog de 17 schepen over het IJ op en het mag duidelijk zijn: communicatie tussen de bestuurders onderling, met de verkeersleiding én de veiligheidsmedewerkers is van cruciaal belang om dit alles in goede en veilige banen te leiden.

GVB maakt daarvoor gebruik van mobilofooncommunicatie. Een mobilofoon wordt gebruikt voor spraakcommunicatie in voertuigen voor het onderhouden van verbindingen met de meldkamer en voertuigen onderling. Het voordeel van mobilofoons is dat ze te allen tijde een open en efficiënte (groeps-)communicatie mogelijk maken. Het contract behelst een nieuwe vorm van mobilofooncommunicatie, het zogeheten MOBNEXT.

TETRA

Het MOBNEXT communicatienetwerk van GVB zal gebaseerd zijn op TETRA-technologie om de snelheid en veiligheid ervan te kunnen borgen.TETRA is de Europese standaard voor digitale mobiele communicatie. Het staat voor TErrestrial Trunked RAdio. Onder 'trunking' wordt verstaan: het bundelen van gebruik. Daardoor worden communicatiekanalen optimaal benut. Voor kritische communicatie bij bedrijven is er een speciaal netwerk met TETRA-technologie gebouwd door Entropia Digital. KPN werkt voor het communicatienetwerk van GVB dan ook samen met deze partner.

Door: Witold Kepinski