Smartphone niet bij de hand hebben leidt tot stress, angst en een hogere bloeddruk
12-01-2015

Smartphone niet bij de hand hebben leidt tot stress, angst en een hogere bloeddruk

We maken vandaag de dag op dusdanig grote schaal gebruik van smartphones en tablets dat wij eigenijk niet meer zonder hen kunnen. Onderzoek toont aan dat mensen die gescheiden worden van hun smartphone niet alleen angstiger zijn, maar ook cognitief slechter presteren.

Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Missouri. Deelnemers aan het onderzoek werden via een draadloze bloeddrukmeter in de gaten gehouden en gevraagd woordzoekers (puzzels) te maken. Nadat een aantal basismetingen waren uitgevoerd werd de deelnemers verteld dat hun mobiele apparaten de onderzoeksapparatuur verstoorde. De apparaten moesten dan ook verderop in de kamer weggelegd te worden. Hierna zijn nieuwe metingen uitgevoerd.

Hogere bloeddruk en meer stress
De resultaten laten zien dat de bloeddruk van deelnemers steeg nadat zij van hun smartphone gescheiden waren. Ook waren indicatoren aanwezig van stress of zelfs angst. Het oplossen van puzzels ging kandidaten nadat zij gescheiden waren van hun smartphone stukken slechter af. Deelnemers gaven daarnaast aan zich minder prettig te voelen dan tijdens het begin van de test, toen zij hun smartphone nog bij de hand hadden.

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht