‘Wereldwijde IT-uitgaven groeien met 3,2%’
12-01-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

‘Wereldwijde IT-uitgaven groeien met 3,2%’

Het gaat goed met de ICT-sector. De wereldwijde IT-uitgaven groeien dit jaar opnieuw en komen naar verwachting uit op 3,2 biljoen euro. Dit is een stijging van 2,4% ten opzichte van 2014.

Ondanks de positieve cijfers is er wel een kleine kanttekening. De groei is lager dan de 3,9% die Gartner vorig kwartaal nog voorspelde. Deze daling is volgens het onderzoeksbureau vooral te wijten aan de hogere koers van de Amerikaanse dollar in combinatie met licht gedaalde groeiverwachtingen voor apparatuur, IT-diensten en telecomdiensten.

‘Minder dramatisch dan het lijkt’
“De gewijzigde voorspellingen zijn minder dramatisch dan dit wellicht op het eerste oog lijkt. De stijgende Amerikaanse dollar is voornamelijk verantwoordelijk voor de verandering - als we naar constante valuta kijken is de negatieve bijstelling slechts 0,1%”, zegt John David Lovelock, vice president onderzoek bij Gartner. “Als we de impact van negatieve bewegingen in wisselkoersen schrappen komt de overeenkomende groei op basis van constante valuta uit op 3,7%, wat nagenoeg overeenkomst met de voorspelling van 3,8% uit het vorige kwartaal.”

Als we kijken naar de verschillende segmenten van de ICT-sector valt op dat met name de markten voor zakelijke software en apparaten het goed doen. De markt voor zakelijke software groeit naar verwachting met 5,5% tot 335 miljard dollar, terwijl de markt voor devices groeit naar verwachting met 5,1% dit jaar naar 732 miljard dollar. De omzet van IT-diensten stijgen met 2,5% naar 981 miljard dollar.

Datacentersystemen en telecom
De markt voor datacentersystemen maakt met 1,8% eveneens groei door. Deze wereldwijde omzet in deze sector komt naar verwachting dit jaar uit op 143 miljard dollar. Ook de telecomsector ziet de omzet groeien. Gartner verwacht dat de sector dit jaar een groei doormaakt van 0,7%.

Terug naar nieuws overzicht