Wouter Hoeffnagel - 11 januari 2015

Japanse overheid verplicht werknemers vrij te nemen

Niet iedere werknemer heeft even veel behoefte aan vrije dagen. Er zijn dan ook medewerkers die nauwelijks vrij nemen. Als het aan de Japanse overheid ligt komt hier voor Japanners binnenkort een einde aan. De Japanse overheid wil burgers verplichten per jaar tenminste tien betaalde vakantiedagen op te nemen.

Dit meldt de Japanse krant Yomiuri (via The Telegraph). De hoeveelheid vrije dagen die Japanners jaarlijks opnemen is op dit moment geheel hun eigen vrije keuze. Er zijn geen regels op dit gebied. In 2013 blijken Japanse medewerkers gemiddeld de helft van hun vakantiedagen te hebben opgenomen. De Japanse overheid wil hier verandering inbrengen.

Iedere werknemer zou volgens daarom de nieuwe wet voortaan per jaar tien betaalde vakantiedagen opnemen. Per jaar dat een werknemers bij een bedrijf werkt komt er één dag bij de tien vakantiedagen die werknemers standaard moeten opnemen, met een maximum van twintig jaar. De nieuwe wet moet voorkomen dat werknemers zich overwerken en moet de balans tussen werk en vrije tijd verbeteren.