De 9 belangrijkste Wi-Fi-trends voor carriers en service providers van 2015
10-01-2015 | door: Redactie

De 9 belangrijkste Wi-Fi-trends voor carriers en service providers van 2015

Anno 2015 is Wi-Fi uitgegroeid tot een utiliteit, net als water, gas of elektriciteit, waarvan men veronderstelt dat deze primaire levensbehoeften altijd aanwezig zijn. Opmerkelijk is dat de smartphone tegenwoordig nauwelijks nog wordt gebruikt om te bellen, zo blijkt uit recente onderzoeken. De belfunctionaliteit komt niet eens meer voor in de top vijf.

We leven in een wereld waar data centraal staat en eigenlijk is er geen betere technologie beschikbaar om hiermee effectief en efficiënt om te gaan dan Wi-Fi. Overal waar mensen zich verzamelen gaan ze op zoek naar de beschikbaarheid van Wi-Fi, of ze zich nu in bedrijven of openbare ruimtes bevinden, dat maakt niet uit. Wi-Fi bepaalt voortaan mede de kwaliteit van leven van burgers. Wi-Fi als megatrend biedt enorm veel mogelijkheden voor verschillende soorten service providers die de markt steeds agressiever benaderen. 

Vooral de kabelexploitanten beschouwen Wi-Fi als een strategisch onderdeel van hun bedrijfsdoelstellingen om de zogenoemde “churn”, het verlies aan klanten, zoveel mogelijk te beperken. Ook de mobiele netwerkproviders (MNO’s) benaderen de markt agressief, omdat zij mogelijkheden zien om met Wi-Fi hun overbelaste cellulaire netwerken zoveel mogelijk te ontlasten (data offloading). Een mooi voorbeeld in dit verband zijn de stadions waar gedateerde DAS-systemen niet meer in staat blijken om de tienduizenden bezoekers met smartphones, die videobeelden versturen naar social media zoals Facebook en Instagram, adequaat te bedienen. Ook de tienduizenden bezoekers van grote festivals worden met dezelfde capaciteitsproblemen geconfronteerd. Wi-Fi biedt in dergelijke high density-omgevingen steeds vaker uitkomst. Over LTE small cells , oftewel femtocellen, als oplossing om de netwerkcapaciteit te vergroten, wordt weliswaar veel gesproken, maar in de praktijk is deze technologie nog niet volwassen genoeg. Valide businessmodellen en een neutrale oplossing voor hosting ontbreken nog. 

Kortom: Wi-Fi is de perfecte oplossing voor de enorme uitdagingen die ontstaan door de dataexplosie en de onstilbare honger van burgers, werknemers en consumenten die op zoek zijn naar betere, betrouwbaardere en veilige draadloze oplossingen.  Hieronder de belangrijkste Wi-Fi-trends voor 2015 toegespitst op carriers en service providers:

1.     Service providers zullen de markt voor Wi-Fi managed services versneld betreden met als doel om extra inkomsten te genereren en de relatie met hun klanten te verstevigen. Daarnaast zullen ze proberen meer van de bestaande diensten en nieuwe diensten aan hun huidige klanten te verkopen , inclusief een LTE small cell-dienst van de mobiele netwerk providers (MNO’s).

2.     Network Functions Virtualization (NFV) zal in 2015 zijn stempel drukken op de WLAN-sector. Deze trend diende zich in het voorjaar van 2014 aan toen Ruckus de virtuele SmartCell Gateway (vSCG) aankondigde die goed werd opgepikt. Het vereist weliswaar een behoorlijke operationele aanpassing voor service providers, maar de economische voordelen van virtualisatie liggen voor het oprapen.

3.     In 2015 zal het bellen via een Wi-Fi-verbinding, Wi-Fi Calling, een hoge vlucht nemen dankzij Apple. Deze technologie (3GPP IR-92) zal tot een grote verschuiving van het telefonieverkeer leiden van de mobiele telecom providers naar de aanbieders van Wi-Fi-netwerken, waardoor het businessmodel van MNO’s onder druk zal komen te staan. Wi-Fi Calling zal ook de markt voor femtocellen vernietigen.

4.     Kabelexploitanten zullen wereldwijd Wi-Fi uitrollen om hun abonnees tevreden te houden waardoor ze minder snel hun abonnement zullen opzeggen. Alle zogenoemde Multiple System Operators (MSO’s) beschouwen Wi-Fi inmiddels als een strategisch onderdeel van hun businessmodel.

5.     Hotspot 2.0 betekent een revolutie in de manier waarop mobiele apparaten al “roamend” een verbinding leggen met een Wi-Fi-netwerk. Deze verbinding wordt net zo vanzelfsprekend en veilig als de verbinding van een mobiel apparaat met de telecomprovider. Daardoor wordt het mogelijk om al die verschillende Wi-Fi-eilandjes die zich om ons heen bevinden, samen te bundelen tot één naadloze veilige en alom aanwezige dienst.

6.     802.11ac Wave 2 zal in 2015 uitgroeien tot de nieuwe de facto Wi-Fi-standaard voor service providers. Op basis van multi-user multiple-input and multiple-output (MU-MIMO) zijn Wi-Fi access points in staat om tegelijkertijd met meerdere gebruikers te communiceren.

7.     Wi-Fi als home-spot zal wereldwijd een standaarddienst worden die breedbandaanbieders zullen aanbieden aan consumenten. Deze benadering zal Wi-Fi nog populairder maken.

8.     Smartcells op basis van LTE zullen zich maar heel geleidelijk ontwikkelen, omdat de sector voor draadloze verbindingen nog steeds worstelt met het businessmodel en het verdienmodel. Wie is bereid om te betalen voor deze toepassingen binnenshuis? Het enthousiasme over femtocellen is ontstaan omdat ze binnenshuis zijn toe te passen en het klopt dat mensen gemiddeld 80 procent van tijd binnen doorbrengen, maar de beheerders van grote congreszalen zijn nog niet bereid gevonden om te betalen voor deze toepassingen. Zonder een neutrale LTE host zal dit ook niet snel gebeuren, zo schatten analisten in.

9.     LTE in de vergunningsvrije ruimte (aka LTE-U) leidde tot heel wat discussies in 2014. Het betreft een succesvolle toepassing van de Listen-Before-Talk IF 3GPP (3rd Generation Partnership Project) die heel goed kan bestaan naast de traditionele Wi-Fi-toepassingen. In 2015 zal aka LTE-U echt doorzetten.

Steve Hratko, director of Service Provider (SP)/Carrier Marketing bij Ruckus Wireless

Terug naar nieuws overzicht