Hoe houd je een radiostation in de lucht?

10-01-2015 | door: Pieter Werner

Hoe houd je een radiostation in de lucht?

Ook radio, toch een traditioneel medium, kan niet meer zonder ICT. De populaire commerciële Nederlandse radiozender Radio 538 heeft onlangs in samenwerking met Cisco de systemen volledig opnieuw ingericht met state of the art technologie. Hierdoor verloopt opnemen en uitzenden van de programma's soepeler en efficiënter, met minder kosten.

De modernisering van de systemen van Radio 538 vindt zijn oorsprong in een centralisatieproject, waarbij de homnderdzestig werknemers vanaf zes locaties werden samengebracht in één pand in het epicentrum van de Nederlandse media, Hilversum.  Alle radioprogramma's liepen al via het netwerk, dus deze verhuizing was hèt aangewezen moment om nog eens goed over de IT-strategie na te denken.

"We moesten de oude uitrusting laten draaien, want we waren nog steeds rond de klok aan het uitzenden", zegt IT-manager Jeroen van der Plank. "Dus werd het een nieuwbouwproject. De nadruk lag op het aan de slag gaan voor een snelle omschakeling." De eerste stap was het bouwen van een betrouwbare basis. "We zijn volledig afhankelijk van het netwerk," aldus van der Plank. "Een fout in een enkele schakelaar kan problemen veroorzaken voor onze programmamakers en kan de zender zelfs tot stilstand brengen. Dat betekent ontevreden luisteraars en adverteerders."

Robuust

De zender houdt ook regelmatig telefoon-ins. Dus moest het nieuwe systeem robuust zijn en een groot aantal gesprekken aankunnen. Radio 538 koos voor de Cisco Business Edition 6000. Het is ontworpen om veelzijdige geïntegreerde communicatie te leveren en het ondersteunt gebruikers op elk apparaat, vanaf elke locatie, op elk gewenst tijdstip.

Deze oplossing vermeed de kosten en complexiteit van het aanleggen van een telefoonlijn naar elk bureau. In plaats daarvan delen spraak, video en data dezelfde kabel. Tot nu toe zijn er ongeveer 150 Cisco Unified IP-telefoons in gebruik, sommige met ingebouwde videocamera's en HD-schermen.

Systeemsoftware wordt op een Cisco-server gehost, dat een platform biedt voor het toevoegen en virtualiseren van andere diensten in de toekomst. Twee partners, Go2 Solutions en FoxNet, hebben geholpen met het project.

100 procent uptime

Radioprogramma's verlopen probleemloos. Sinds de verhuizing naar de nieuwe site heeft Radio 538 100 procent uptime zonder onderbrekingen genoten. “Het hele netwerk wordt via één systeem beheerd. Wij zien wanneer er fouten optreden. Als er een potentieel probleem is, zien wij dat voordat er iets gebeurt," aldus van der Plank. IT is ook beter in staat om de businessgroei te waarborgen. "We kunnen meer gesprekken aan dan voorheen," zegt hij, "en ik kan een telefoon snel installeren waar en wanneer dat nodig is."

"We zijn volledig afhankelijk van het netwerk. Een fout in een enkele schakelaar kan problemen veroorzaken voor onze programmamakers en de zender zelfs tot stilstand brengen. Dat betekent ontevreden luisteraars en adverteerders."

Mensen zijn makkelijker te bereiken met face-to-face videogesprekken via Cisco telefoons. Het bedrijf is van plan om de voordelen van de Cisco samenwerking uit te breiden door Cisco Jabber eraan toe te voegen."Het merk Cisco staat voor kwaliteit en dat is heel belangrijk voor ons. Als de IT uitvalt lijdt ons bedrijf daaronder, dus ben ik blij dat ik kan zeggen dat we nog nooit problemen hebben gehad," concludeert van der Plank.

Terug naar nieuws overzicht