Veranderingen in de zorg: 'Ik wil waar voor mijn geld’
06-01-2015 | door: Pieter Werner
Deel dit artikel:

Veranderingen in de zorg: 'Ik wil waar voor mijn geld’

Zorgpartners is een full service zorgorganisatie met een diversiteit aan woon- en zorgmogelijkheden in de regio Midden-Holland. Zorgpartners verleent haar zorg en diensten rondom het eigen leven van elke cliënt. De kracht van de dienstverlening van Zorgpartners is de verbinding tussen de woon- en zorgmogelijkheden. In elke situatie levert Zorgpartners de dienstverlening passend bij het persoonlijke leven van de cliënt. Dat is altijd maatwerk en betekent dat de klantvragen en wensen centraal staan.

Rob van der Vijgh is Informatiemanager bij Zorgpartners Midden-Holland. “Er is veel aan het veranderen in de zorg. Mensen met een lichte of middelgrote zorgvraag mogen we niet meer opnemen maar moeten langer thuis blijven wonen. Je ziet dus verschuivingen in de manier waarop de zorg wordt geleverd zoals aanleunwoningen, wijkzorg en dagverzorging. Als gevolg hiervan moeten wij zorgplekken afstoten en dat betekent tevens de sluiting van een aantal locaties. Wat overblijft is een gezonde, bloeiende organisatie die probeert met de beschikbare middelen zo goed mogelijk zorg te verlenen.”

De gevolgen voor de ICT van Zorgpartners

Rob van der Vijgh: “Wij hebben steeds meer data, die we aan allerlei partijen beschikbaar willen stellen. Verder zie je een heel stuk ICT innovatie in de zorg. Dat varieert van digitale communicatie met mantelzorgers tot domotica toepassingen en zorg op afstand. Dit is allemaal IP gebaseerd dus dat stelt specifieke eisen aan je netwerk.

Wat ik mooi vind, is dat we hiermee als ICT afdeling meer ondersteuning voor de ‘handen aan het bed’ kunnen bieden. Wij helpen de zorgverleners efficiënter te werken, wat weer positieve gevolgen heeft voor de kwaliteit van onze dienstverlening. Daarnaast hebben we natuurlijk de reguliere ICT zaken, zoals een elektronisch cliëntendossier en een nieuw portal waarmee we zijn gestart.”

De ICT afdeling en het datacenter van Zorgpartners waren gevestigd in een van de panden die verkocht zouden worden, waardoor een verhuizing noodzakelijk was. Bij de voorbereiding daarvan bleek hoe groot de impact was op cruciale ICT onderdelen zoals firewalls, internet verbindingen, alarmeringssysteem en telefooncentrale.

Samenwerking

Zorgpartners heeft i3 groep gevraagd mee te denken over mogelijkheden om de verhuizing te realiseren zonder downtime. i3 groep adviseerde om tijdelijk een storage omgeving te huren, waardoor alle data tijdens de verhuizing beschikbaar kon blijven.

Rob van der Vijgh: “Vervolgens zette i3 groep een prachtige omgeving neer die zo goed werkte, dat onze technische mensen vroegen of die kon blijven staan. We hebben toen de mogelijkheden kritisch met elkaar vergeleken. Onze oude HP EVA storage omgeving was meer dan vijf jaar oud en de performance van de nieuwe omgeving was veel beter. We hebben i3 groep gevraagd een voorstel te doen voor de overname van de gehuurde apparatuur en ook daarbij hebben ze weer prima met ons meegedacht. Ze hebben de workload en performance van de tijdelijke omgeving gemonitord en een goed advies neergelegd.

Het grootste voordeel van deze aanpak was dat we heel snel konden schakelen, we waren binnen drie maanden volledig over. i3 groep heeft ons geadviseerd en geholpen met de keuze van de beste oplossing. Verder hebben zij de hardware geleverd en geïnstalleerd. Zij hebben het project strak begeleid en uiteindelijk hoefden wij alleen maar de data over te zetten. Alles bij elkaar zijn we op dag van de verhuizing hooguit een paar uur uit de lucht geweest met onze storage.”

Kennis over ICT

Rob van der Vijgh: “Wij richten ons op de functionele kant van de ICT: telefonie, alarmering, ECD, functioneel beheer, werkplekken en domotica. Kennis over de harde ICT hebben wij bijna niet in huis, dus die willen we zo slim mogelijk inkopen. Voor mij werkt het prettig dat i3 groep er meer als partner in zit dan als verkoper of leverancier. Wij hoeven maar een seintje te geven als wij een vraag of probleem hebben en ze staan voor ons klaar. Ze bieden gewoon heel veel service, dat doen ze goed. i3 groep denkt continu met ons mee en werkt snel en goed. Ze communiceren duidelijk en leveren kwaliteit. We werken al jaren met i3 groep samen. Onze relatie is erg goed en gebaseerd op vertrouwen.

Als je zoals wij een klein team functionele mensen hebt, is het belangrijk dat er iemand voor je klaar staat. Niet voor niets hebben wij ook een CARE contract op onze nieuwe storage omgeving afgesloten. Als wij tevreden zijn, niet alleen de ICT afdeling maar ook de mensen uit onze organisatie, dan is het goed. Ik wil waar voor mijn geld en dat krijg ik bij i3 groep.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Zorg