'Menselijke fouten, ontwetendheid en consumentenelektronica gaan voor onveilige situaties zorgen'
05-01-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

'Menselijke fouten, ontwetendheid en consumentenelektronica gaan voor onveilige situaties zorgen'

Menselijke fouten en onwetendheid gaan dit jaar het vaakst voor beveiligingsrisico’s zorgen. Daarnaast zorgt ook het gebruik van consumentenelektronica voor risico’s op het gebied van cybersecurity.

Dit voorspelt Good Technology. Veel medewerkers nemen eigen apparatuur mee naar het werk, wat ook wel Bring Your Own Device (BYOD) wordt genoemd. Privé- en zakelijke apparaten worden hierdoor regelmatig naast elkaar gebruikt. De IT-afdeling is vaak niet op de hoogte van de beveiliging van de privé-apparaten, waardoor deze kunnen zorgen voor virussen of cyberaanvallen op het zakelijk netwerk. Data kan eenvoudig worden gedeeld via consumentenapparatuur. Good Technology waarschuwt dat dit echter niet altijd zonder risico’s is.

‘Bedrijfsdata naar buiten verspreiden’
Nicko van Someren, CTO bij mobiel beveiligingsbedrijf Good Technology, zegt: “Populaire mobiele consumentenelektronica kunnen eenvoudig bedrijfsdata naar buiten verspreiden, zonder dat de gebruiker hier vanaf weet. Dit kan enorme beveiligingsissues tot gevolg hebben. Wij adviseren onze klanten om zakelijke informatie te scheiden van persoonlijke informatie. Dit beperkt de risico’s, maar niet de gebruikerservaring en geeft bedrijven controle over de zakelijke datastroom tussen apps en devices om productiviteit te verhogen.”

2015 wordt daarnaast het jaar van de smartwatch. Zowel op het Apple- als Android-platform worden nieuwe smartwatches gelanceerd. De apparaten brengen echter ook risico’s mee voor de veiligheid van data. Smartwatches staan doorgaans in verbinding met een smartphone, waardoor een hacker mogelijk via de smartwatch toegang zou kunnen krijgen tot de smartphone van een gebruiker. Hierdoor kan ook allerlei zakelijke data die op deze smartphone aanwezig is in handen vallen van een aanvaller.

Smartwatches op de werkvloer
Good Technology verwacht dit jaar smartwatches in toenemende mate op de werkvloer te zien. “Momenteel worden wearables met name door consumenten gebruikt”, vervolgt Van Someren. “Het zal niet lang duren tot ze ook op de werkvloer worden gebruikt, maar de meeste bedrijven zijn hier niet op voorbereid. Als organisaties niet ingrijpen en bedrijfsdata onvoldoende beveiligen zal het niet lang duren tot een hacker toegang krijgt tot deze data. Voor bedrijven is het belangrijk om deze veranderingen te omarmen, omdat blokkeren zorgt voor een negatieve gebruikerservaring en dit zorgt er vaak voor dat gebruikers op zoek gaan naar creatieve omwegen. Dit brengt weer extra risico’s met zich mee.”

Terug naar nieuws overzicht
Security