Wouter Hoeffnagel - 03 januari 2015

Vraag naar Backend-as-a-Service oplossingen neemt toe

De vraag naar Backend-as-a-Service (BaaS) oplossingen neemt de komende jaren fors toe met een jaar op jaar groei van 101,88% tussen 2015 en 2019. De groei wordt voornamelijk aangewakkerd door het toenemende gebruik van slimme apparaten in de komende jaren.

Dit blijkt uit onderzoek van TechNavio. “BaaS is een uniek mobiel dat ontwikkelaars van mobiele- en webapplicaties in staat stelt hun applicaties te verbinden met een backend cloudinfrastructuur. Dit verschilt van cloud computing-diensten als SaaS, PaaS en IaaS en maakt gebruik van custom Software Development Kits (SDK’s) en API’s. BaaS levert features die toegevoegde waarde leveren zoals gebruikersbeheer, analyse van het gebruik, push-campagnes en notificaties. Het maakt daarnaast een naadloze integratie met social netwerken als Facebook en Twitter mogelijk”, legt Faisal Ghaus, Vice President van TechNavio, uit.

Steeds meer applicaties
Bedrijven investeren volgens het onderzoek steeds meer in applicaties en omarmen in toenemende mate applicaties die geïntegreerd zijn met smartphones. Dit heeft naar verwachting een positieve impact op de wereldwijde BaaS-markt, aangezien de applicaties worden verbonden met een backend.

Bedrijven omarmen daarnaast in toenemende mate een Bring Your Own Device (BYOD)-beleid, aangezien dit helpt de infrastructuurkosten te beperken en bescherming biedt voor kritieke data. “Organisaties moedigen hun werknemers aan hun eigen mobiele apparaten te gebruiken, die kunnen worden verbonden met een cloudserver waarmee op ieder moment met behulp van een beschermde beveiligingscode verbinding kan worden gelegd”, aldus Ghaus.