Wouter Hoeffnagel - 01 januari 2015

Google gaat HTTP-websites in webbrowser Chrome als onveilig markeren

HTTPS is de beveiligde variant van het internetprotocol HTTP. Het gebruik van HTTPS is van belang, aangezien HTTP de verbinding tussen gebruikers en servers onvoldoende beveiligd en gebruikers hierdoor weinig veiligheid biedt. Om dit belang te benadrukken wilt Google alle websites die HTTP gebruiken voortaan markeren als onveilig. Bedrijven die hun bedrijfswebsite bereikbaar willen houden zullen dus HTTPS moeten gebruiken.

Het Chrome Security Team van Google, het team dat verantwoordelijk is voor de beveiliging van de webbrowser Chrome, roept ontwikkelaars van webbrowsers op een gezamenlijke vuist te vormen tegen onveilige HTTP-websites. Het team wilt dat gebruikers voortaan in alle webbrowsers worden gewaarschuwd voor de slechte beveiliging van HTTP-websites. Google geeft zelf het goede voorbeeld en kondigt aan de maatregel vanaf 2015 in te voeren in haar webbrowser Chrome.

Het team stelt dat er vandaag de dag geen excuus is HTTPS niet te gebruiken. Beheerders van websites zouden dan ook actief gestimuleerd moeten worden de overstap van HTTP naar het veiligere protocol te maken. Eerder kondigde Google al aan websites die HTTPS gebruiken in de zoekresultaten van haar zoekmachine voorrang te geven. Met de nieuwe maatregel gaat het bedrijf echter een stuk verder en probeert Google het gebruik van HTTP-websites te ontmoedigen. Voor bedrijven is er dus steeds meer reden hun bedrijfswebsite gebruik te laten maken van HTTPS.