Redactie - 28 december 2014

Cloud Universiteit: De branche gaat zelf de ICT-er van de toekomst opleiden

De online sector kampt met een groot tekort aan gekwalificeerde IT-ers. De achterstand in het IT-onderwijs is zo groot dat er een gapend gat is ontstaan tussen de opleiding en de praktijk. Om dat gat te dichten neemt de sector het heft in eigen handen en richt de Cloud Universiteit op.

De vraag naar bijvoorbeeld Netwerk-, Linux- en Windows-engineers is groot, maar het aanbod is klein. Ook op het gebied van sales is er een tekort: er zijn te weinig professionals die weten hoe je online diensten kunt verkopen. “Een klassieke mismatch van vaardigheden”, zegt Michiel Steltman, directeur van de DHPA. “Er zijn grote verschuivingen gaande binnen de ICT sector maar die worden onvoldoende opgepikt door opleidingen. De ouderwetse ICT aanpak van bedenken, maken, bouwen en opleveren en beheren van voornamelijk On-Premise oplossingen, wordt steeds meer verleden tijd. Dat verandert nu naar een nieuwe vorm, het ontwikkelen en continu vernieuwen  van online services. Wij noemen dat de beweging van ICT1.0 naar ICT2.0. Opleidingen leiden studenten nog steeds op voor ICT1.0 terwijl er stijgende behoefte is aan ICT2.0 afgestudeerden. Dat maakt dat veel ICT-ers geen werk kunnen vinden, terwijl het tekort in de ICT2.0 wereld steeds harder toeneemt.”

Een tekort aan gekwalificeerd personeel betekent dat bedrijven minder kunnen groeien.  “In een recent onderzoek van de Metis-files dat we samen met ISPConnect hebben geïnitieerd meldt het merendeel van de hostingbedrijven het gebrek aan gekwalificeerd personeel als een factor die de groei belemmert. Dat zou kunnen leiden tot een verzwakking van de concurrentiepositie van de Nederlandse hostingbranche. Door gebrek aan personeel kan er onvoldoende worden geïnnoveerd, ontstaan er hogere wervingskosten en wordt de continuïteit en kwaliteit van de sector bedreigd.

'Er moet nú iets gebeuren'

Enkele jaren werd tevergeefs geprobeerd om de studie-curricula van de gevestigde opleiders beter af te stemmen op de veranderlijke eisen van de hostingbedrijven. Nu nemen hostingbranche organisaties DHPA en ISPConnect het heft in eigen handen en richten in samenwerking met thePeopleCloud en goodwill-bedrijven de Cloud Universiteit op. Steltman: “We hebben het er al een paar jaar over, er moet nu echt iets gebeuren. Onlangs besloot Rob Dijkhuis te rade te gaan bij de gemeente Amsterdam waarna concrete mogelijkheden ontstonden om een eigen opleidingsinstituut op te richten. Dat werd de Cloud Universiteit..”

Het plan is om op 15 januari te starten met de Cloud Universiteit. Een negen maanden durende opleiding van 32 uur per week zal IT-ers opleiden tot Cloud Engineer. Met dat domein wordt begonnen, omdat aan dat soort specialisten de grootste behoefte is. Steltman: “Het zijn mensen die continu bezig zijn met ontwikkelen, automatiseren, innoveren en verbeteren van cloud diensten. Ze zitten aan de knoppen van de enorme installaties en hebben een andere manier van denken dan de traditionele systeembeheerders .”

Organisatie

De kosten van het initiatief worden geschat op 250.000 Euro voor 2015. Het initiatief wordt onder andere financieel gesteund door hosters die het project ondersteunen, in de vorm van een bedrag dat ze anders kwijt zouden zijn geweest aan personeelswerving. De gemeente Amsterdam is bereid om twaalfduizend euro per student bij te dragen. De werkgevers zijn bereid om twee- tot drieduizend euro per student bij te dragen. Er zijn nog gesprekken gaande met de OCW voor een startsubsidie.

Docenten op de opleiding komen zowel van hosting-providers als technologiebedrijven. Grote technologiebedrijven verzorgen vaak al cursussen voor klanten en partners en beschikken daardoor meestal al over ervaren docenten, die ze nu ook voor de Cloud Universiteit zullen inzetten. Ook de hosting-providers hebben ervaring op het gebied van onderwijs, doordat ze soms al jaren gastdocenten leveren voor ROC's.

Leerlingen zullen in eerste instantie worden gerekruteerd uit gemeentelijke bestanden van langdurig werklozen met HBO- of academisch niveau en bèta-oriëntatie. Waarschijnlijk kan nog dit najaar worden gestart met een eerste cohort van 20 tot 30 studenten in Amsterdam. Die eerste lichting zal een groep HBO-geschoolde werkzoekenden zijn. Begin volgend jaar zullen ook in andere gemeenten groepen starten. Daarvoor wordt geen specifieke vooropleiding geëist. Steltman: “Wij kijken vooral naar het uitstroomprofiel, dus wat iemand straks moet kunnen. Tijdens een intake kijken we of iemand geschikt is om in de periode van negen maanden aan dat uitstroomprofiel te kunnen voldoen. De vooropleiding is dus niet doorslaggevend.”

Baangarantie

In de negen maanden die de opleiding duurt, zal veertig procent van de tijd worden besteed aan het ontwikkelen van de soft-skills zoals klantvriendelijkheid, communicatie en conflictbeheersing. De andere zestig procent zal puur op techniek zijn toegespitst. In het technische deel van de opleiding wordt aandacht besteed aan thema’s zoals informatiebeveiliging, networking en virtualisatie. Daarnaast staat het inrichten van Windows en Linux clouds centraal. Het curriculum gaat uit van bestaande cursussen met geaccepteerde en gewilde certificeringen. Er is niet gekozen voor één technische specialisatie maar voor meerdere naast elkaar. Daardoor ontwikkelen de studenten een generiek perspectief. Ze gaan het grote verband zien, wat essentieel is bij trouble shooting en support.
De Cloud Universiteit biedt een klassikale opleiding die wordt aangevuld met stages bij hosters en in datacenters. Die stages zullen op meerdere plekken en op verschillende momenten in de opleiding plaatsvinden. In totaal zullen drie van de negen maanden als stage worden ingevuld. De bedoeling van de initiatiefnemers is om de selectie en beoordeling dusdanig strak en kritisch te doen, dat de studenten die slagen ook een baangarantie kan worden geboden. Steltman verwacht dat negen maanden daarvoor voldoende tijd is. “Als de student met de juiste mindset in de opleiding staat dan kunnen wij in negen maanden een hele goede stap maken. Bedrijven willen graag mensen in dienst nemen, als ze maar een beetje begrijpen waar het over gaat, de termen kennen en weten wat een bedrijf doet zodat ze kunnen instromen.”