Wouter Hoeffnagel - 17 december 2014

Minister Opstelten en Nederlandse scholen winnen Big Brother Award

Minister Ivo Opstelten van Justitie wint de Big Brother Award voor de grote hoeveelheid data die hij over burgers verzamelt. Naast Opstelten winnen ook Nederlandse scholen een Big Brother Award. NSA-klokkenluider Edward Snowden werd juist met een prijs beloond voor zijn inzet voor het bescherming van de privacy.

De Big Brother Awards worden ieder jaar uitgereikt door de Bits of Freedom aan de grootste privacyschenders van Nederland. Hierbij kijkt de organisaties zowel naar het bedrijfsleven, de overheid als individuele personen. Opstelten staat dit jaar opnieuw in de schijnwerpers. De minister gaat voor het vierde jaar op rij naar huis met een Big Brother Award.

Meest prominente privacyschender
Minister Opstelten krijgt de Big Brother Award toegewezen aangezien hij door het publiek is verkozen tot meest prominente privacyschender. Opstelten kreeg in totaal 66% van alle stemmen. De minister ontvangt de award onder andere voor het verzamelen van grote hoeveelheden data over burgers door het in standhouden van de bewaarplicht, opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het negeren van privacybezwaren, het doorzetten van zijn terughackplannen en het verdacht maken van alle Nederlanders.

“De rode draad in de motivatie voor de nominaties van de minister is het feit dat hij zijn inbreukmakende plannen stug doorzet en daarbij zorgen van experts en Kamerleden en zelfs grondwettelijke bezwaren naast zich neerlegt. Ook maakt het publiek zich zorgen om de opmerking van Opstelten dat de opslag van gegevens van alle burgers noodzakelijk is, omdat er vooraf geen onderscheid gemaakt kan worden tussen verdachte en niet-verdachte burgers”, meldt Bits of Freedom in de bekendmaking.

Nederlandse scholen
Naast minister Opstelten krijgen ook Nederlandse scholen een Big Brother Award toegewezen. De directe aanleiding voor deze nominatie is het nieuws dat scholen op grote schaal gegevens van kinderen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal. Bits of Freedom stelt dat dit op zich al een nominatie waard is. De organisatie wil de nominatie echter ook aangrijpen om een breder probleem op de kaart te zetten. Van kinderen die anno 2014 opgroeien, wordt meer informatie verzameld, opgeslagen en geanalyseerd dan ooit. Gegevens over gezondheid, leerprestaties, gedrag en zelfs seksuele activiteiten, sociale problemen en het inkomen van de ouders worden van de geboorte tot ver na de middelbare school verzameld en tot ruim 30 jaar bewaard.

Er zijn tal van verantwoordelijken aan te wijzen voor deze grootschalige monitoring van kinderen, van ministers tot commerciële partijen. Bits of Freedom sluit zich echter aan bij columnist Maxim Februari die in zijn nominatie terecht stelt dat scholen hier een grote verantwoordelijkheid laten liggen. “Scholen zouden een veilige omgeving moeten bieden. Maar de talloze gegevensstromen hebben hun bron juist op de scholen, die daarmee allang geen veilige plek meer zijn.” Bits of Freedom stelt dat er zelfs wordt geëxperimenteerd met het uitbesteden aan externe partijen van het monitoren van zowel het internetgedrag van leerlingen als de digitale infrastructuur. “Er groeit een generatie op die over decennia nog kan worden aangesproken op taalproblemen op de basisschool of intiem gedrag voor de webcam als dertienjarige”, waarschuwt Februari.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024