Redactie - 15 december 2014

'De cloud is de nieuwe vendor lock-in'

Sam Palmisano, de oud-CEO van IBM, noemde Dutch Cloud in zijn jaarrapport van 2012 een kleine, maar innovatieve cloud provider op wereldschaal. De leidende IT solutions provider voor de Golfstaten in Dubai maakt met hulp van Dutch Cloud de omslag naar cloud dienstverlener. De meer dan acht jaar ervaring op dit vlak maakt Martijn van Zoeren, CEO van Dutch Cloud, tot een gewild adviseur. Maar als hoofdrol ziet hij nog steeds het verder uitbouwen van zijn bedrijf.

Van Zoeren zit eigenlijk al met zijn hoofd in Dubai terwijl hij vertelt hoe Dutch Cloud vorm kreeg. Twee uur later hoort hij op Schiphol te staan. Toch neemt hij de tijd voor het gesprek, en zelfs voor de fotosessie na afloop. “Ik was al met cloud computing bezig voordat die term bestond”, zegt hij. In 2004 verkocht hij servers aan bedrijven, kocht er meer in en hield die voor een klant achter de hand voor het geval zij meer rekenkracht nodig zouden hebben. In Nederland was de term cloud computing nog niet doorgedrongen in die tijd.

Amazon noemde in 2006 zijn oplossing de Elastic Compute Cloud. De Amerikaanse schrijver Nicholas Carr heeft het in zijn boek The Big Switch (januari 2008) over de gevolgen van cloud computing voor het bedrijfsleven. Maar het zou nog wel even duren voordat het verschijnsel brede bekendheid zou genieten in de lage landen. In 2008 brachten IBM en Gartner een white paper uit over het fenomeen cloud computing. “Dat heeft wel geholpen, want daarvoor moest ik het nog uitleggen aan de medewerkers van IBM wat ik nou precies wilde met mijn bedrijf.”

Hij richtte in 2009 de firma op met eigen geld. De bankencrisis hield de wereld stevig in zijn greep; geen enkele bank wilde investeren in iets waarvan ze nog nooit hadden gehoord.

Blauw bloed

Van Zoeren heeft zijn cloud (met meerdere co-locaties in Amsterdam, Düsseldorf en Londen) opgebouwd met IBM-hardware en -software. “Ik heb een beetje blauw bloed”, zegt hij. “Mijn vader heeft heel lang voor Big Blue in Nederland gewerkt.” Maar dat is niet de reden waarom hij met IBM-producten werkt. Hij prijst de kwaliteit ervan en werkt nauw samen met IBM.

Hij heeft ooit bij een softwarebedrijf gewerkt en laakt het licentie-circus. “Een half jaar voordat de licentie zou verlopen, kwam er iemand van het softwarebedrijf voor verlenging ervan. Er volgde wat gesteggel en vervolgens zat je er als bedrijf weer drie of vijf jaar aan vast. Daarna zag je ze niet meer.”

Die betonnen licentiewereld, dat moest anders kunnen, vond hij. Gewoon rekenkracht inhuren als je het nodig hebt. En maandelijks afrekenen. Dat is de basis van Dutch Cloud. Het klinkt eenvoudiger dan het is, want je moet natuurlijk het platform inrichten, een afrekenmodel maken, beheersoftware ontwikkelen en Service Level Agreements opstellen. Van Zoeren zegt van nature lui te zijn, dus heeft hij alles zoveel mogelijk geautomatiseerd. Tegelijk hecht hij aan kwaliteit.

“Honderd procent beschikbaarheid; dat bieden wij. Ik weet bijvoorbeeld dat Amazon er per jaar in totaal drie dagen uit ligt. Dat is niet veel, en het gebeurt veelal op de 'stille uren', maar met de huidige technologie is het niet nodig. Dus dat moet je je klanten dan niet aandoen, vind ik.”

Op dit moment is ongeveer zeventig procent van zijn klanten een SaaS-provider, maar in toenemende mate vindt 'corporate Nederland' de weg naar Dutch Cloud.

Meedenken

Dutch Cloud ziet zichzelf inmiddels als een managed cloud provider. Dat is een dienstverlener die met de klant meedenkt over diens processen, legt Van Zoeren uit. Want er verandert nogal wat als je (een deel van) jouw gegevens in handen geeft van een dienstverlener; en dat geldt ook voor (een deel van) de bedrijfsprocessen. “Je moet innovatief zijn. Waarbij mijn uitgangspunt is dat de klant koning is. Die begeleiden we dan ook zo goed mogelijk. Tegenwoordig is er nogal wat keus om een cloud provider te kiezen. Denk aan Microsoft, IBM Soft Layer, Amazon en HP. Organisaties zien de verschillen niet. Wij helpen hen daarbij. Onze kracht is het meedenken en het samen vinden van de beste oplossing voor de klant. Bovendien ontwikkelen wij steeds meer aanvullende diensten.”

Gecertificeerd

Als een organisatie overweegt voor cloud diensten te kiezen, is beveiliging vaak een twijfelpunt. “Wij voldoen aan alle wet- en regelgeving. Zo hebben we een ISO 27001 certficaat. En we hebben een 3402-verklaring in voorbereiding”, zegt Van Zoeren. “Wij zijn volledig AFM-proof.” Erop doelend dat de inrichting van zijn co-locaties en de processen de toets der kritiek van de Autoriteit Financiële Markten kan doorstaan; een verklaring waaraan bijvoorbeeld banken veel waarde hechten

“Wij zijn compliant, en we kunnen dat aantonen. Daarmee borgen we ook meteen de bescherming van persoonsgegevens”, legt hij uit. “Maar ja, je kunt een mooi certificaat aan de muur hebben hangen; het gaat erom dat je kunt laten zien dat het je menens is als het gaat om beveiliging en privacy. Wij hebben een onafhankelijke auditor die jaarlijks een controle doet, en daarbij ook nog eens elke maand nagaat of wij doen wat we beloven. Wij zijn transparant naar onze klanten toe; die kunnen die rapporten altijd inzien. Maar we gaan nog verder: we ontwikkelden de Security Officer Online, waarmee klanten ‘on the fly’  kunnen zien wat er gebeurt.”

Exit-strategie

Als Van Zoeren eenmaal begint te praten over zijn bedrijf, dan is hij niet te stuiten, maar Schiphol is onverbiddelijk. Toch wil hij nog één punt duidelijk maken: met elke klant bespreekt hij een exit-strategie. “De cloud is de nieuwe vendor lock-in. Je kunt per maand opzeggen, geven ze aan, maar vaak lukt dat niet. De vorm waarin data worden bewaard, is vaak zo specifiek dat je het niet kunt meenemen naar een andere aanbieder. De data gijzelen een bedrijf.”

Niet bij Dutch Cloud, bezweert Van Zoeren. “Als iemand weggaat, dan heeft hij binnen drie dagen een volledig werkende omgeving. Niet alleen de data, maar ook de metadata. We hebben onszelf een flinke boete opgelegd als we daar niet aan voldoen.”

Door: Teus Molenaar

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024