Wouter Hoeffnagel - 05 december 2014

Mozilla en Google gaan webapplicaties offline beschikbaar maken

Bedrijven die op dit moment een mobiele applicatie willen ontwikkelen kiezen al snel voor een ‘native app’ in plaats van een webapplicatie. Een native apps is een app die specifiek voor een mobiel platform is ontwikkeld. Een webapplicaties biedt namelijk een aantal nadelen. Zo kan een webapp niet offline worden gebruikt, kunnen geen pushberichten worden verstuurd en kan de app niet in de achtergrond blijven sluiten indien een gebruiker de app afsluit. Mozilla en Google werken aan een oplossing die webapplicaties dezelfde voordelen moet gaan bieden als native apps.

Mozilla en Google werken aan Service Worker, een script dat door webapplicaties in de webbrowser Mozilla Firefox en Google Chrome op de machine van een gebruiker kan worden geïnstalleerd. Het dataverkeer van en naar de webapplicatie wordt hierdoor voortaan via de Service Worker geleid, wat een aantal voordelen biedt. Zo blijft de Service Worker ook actief als de app wordt afgesloten. Webapplicaties kunnen hierdoor in de achtergrond actief blijven. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld pushberichten naar een gebruiker worden verzonden. Dit zijn berichten waarmee apps die op de achtergrond draaien direct de aandacht kunnen vragen van de gebruiker door informatie prominent in beeld te vertonen.

Webapps offline gebruiken
Service Worker maakt het daarnaast mogelijk webapplicaties offline te gebruiken. Dit is mogelijk door een soort cache-functie, die we ook kennen uit webbrowser. Deze feature slaat veel voorkomende afbeeldingen en stijlelementen van een webapplicaties lokaal op het apparaat van de gebruiker op (een smartphone, tablet of desktopmachine). Deze content wordt opgeroepen zodra een gebruiker een webapplicatie offline probeert te gebruiken. De opslagen content biedt ook voordelen op het moment dat de webapplicatie online wordt gebruikt. Doordat veel content al op het apparaat van de gebruiker aanwezig is hoeft deze niet meer te worden gedownload, wat de laadtijd van webapplicaties kan verkorten.

De nieuwe tool van Mozilla en Google brengen de voordelen van een native app dus naar een webapplicatie. Een webapplicatie biedt bedrijven echter ook een belangrijk voordeel boven een native app. Een webapp hoeft namelijk niet te worden geïnstalleerd op het apparaat van een gebruikers. Gebruikers kunnen dus zonder tussenkomst van een appwinkel direct gebruik maken van een appwinkel. Service Worker kan webapplicaties voor bedrijven dan ook wel eens een interessantere keuze gaan maken dan native apps.

Nog in ontwikkeling
Service Worker is op dit moment nog in ontwikkeling en is alleen beschikbaar in betaversies van Mozilla Firefox en Google Chrome. Naar verwachting stellen de IT-bedrijven de features op korte termijn beschikbaar in publieke versies van hun webbrowsers.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024