Wouter Hoeffnagel - 03 december 2014

Security-professionals maken zich opvallend weinig zorgen over datalekken

2014 is wat betreft datalekken het slechtste jaar in de geschiedenis geweest. De veiligheid van data staat dan ook flink onder druk. Opvallend genoeg maken security-professionals zich hier weinig zorgen van. 81% van de security-specialisten geeft aan ‘persoonlijk garant te staan voor de veiligheid van hun bedrijf’s klantgegevens in 2015’.

Dit blijkt uit onderzoek van ThreatTrack Security, onderdeel van GFI Software en leverancier van beveiligingsoplossingen. “Security-professionals blijken zeer zelfverzekerd te zijn dat hun vermogen bescherming te bieden tegen datalekken en dreigingen door geavanceerde malware in 2015 zal verbeteren. Dit optimisme lijkt zijn grondslag te hebben in het groeiende vertrouwen in het leiderschap dat door hun Chief Information Security Officer (CISO) wordt getoond en het feit dat zij verwachten te investeren in nieuwe cybersecurity-oplossingen, waaronder geavanceerde threat detection technologieën en threat intelligence diensten”, zegt Julias Waits, senior president en CEO van ThreatTrack.

Grotere dreiging
68% van de respondenten geeft aan dat hun bedrijf komend jaar een grotere kans loopt doelwit te worden van een cyberaanval. 94% verwacht echter dat het vermogen van het bedrijf om datalekken te voorkomen in 2015 verbeterd. Security-professionals maken zich voor komend jaar vooral zorge over Advanced Persistent Threats (APTs) (65%), gerichte malware-aanvallen (61%) en spear phishing-aanvallen (42%). Mobiele dreigingen met 22% door security-professionals het minst gevreesd.

Als we kijken naar maatregelen geeft 70% aan te investeren in geavanceerde cybersecurity-oplossingen om geavanceerde malware sneller op te kunnen sporen. 58% geeft aan te investeren in technologieën die helpen security-dreigingen te prioriteren. 56% is van plan zijn beveiligingsbeleid naar aanbevelingen van de CISO te willen updaten, terwijl 54% investeert in threat intelligence diensten. 51% is van plan ineffectieve endpoint security oplossingen te vervangen.

Macht van de CISO neemt toe
Het lijkt erop dat CISO’s steeds meer macht krijgen binnen bedrijf. 95% van de security-professionals denkt dat het senior management komend jaar meer waarde zal hechten aan de aanbevelingen van het security-team.