Redactie - 02 december 2014

‘Dataverlies en downtime kost 3,2 miljard euro per jaar’

Dataverlies en downtime van IT-systemen kost Nederlandse bedrijven 3,2 miljard euro per jaar. Wereldwijd komt de schade uit op maar liefst 1.360 miljard euro per jaar.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van EMC. Van de 3,2 miljard euro is 275 miljoen euro toe te schrijven aan het daadwerkelijke verlies van gegevens. Bedrijven verloren gemiddeld 400% meer data dan in 2012. 72% van de organisaties in Nederland geeft tegelijkertijd aan er niet zeker van te zijn dat zij hun activiteiten hervatten kunnen worden na een ramp of verstoring.

360 gigabyte per bedrijf
Nederlandse bedrijven hebben in de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 360 gigabyte aan data verloren per bedrijf. Dit staat gelijk aan ongeveer vier miljoen e-mails en een kostenpost van omgerekend 128.000 euro. Eén van de redenen daarvan is ongeplande down time. Het gemiddeld aantal uren down time bij Nederlandse bedrijven de afgelopen twaalf maanden is 25, dat is meer dan 3 werkdagen.

Er is ook goed nieuws. Nederland blijkt ver vooruit te lopen op het wereldwijde gemiddelde als het gaat om ‘volwassenheid’ van backup- en recovery-strategieën en implementaties. In Europa is Nederland op dit gebied zelfs koploper. Wereldwijd staat ons land op derde positie, boven de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Minder incidenten, meer verloren data
Hoewel het aantal incidenten wereldwijd afneemt, groeit de hoeveelheid data die verloren gaat per incident explosief. 64% van de ondervraagde bedrijven wereldwijd heeft het afgelopen jaar last gehad van dataverlies of down time. Bedrijven zijn de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 2,33 TB aan data kwijtgeraakt. De grootste commerciële gevolgen van dataverlies of uitval van systemen voor Nederlandse bedrijven zijn productiviteitsverlies (49%), verlies van inkomsten (25%) en vertraging van productieontwikkeling (29%).

Wereldwijd heeft volgens het onderzoek van EMC slechts 2% van de bedrijven zijn dataprotectie echt goed op orde. 87% loopt zelfs serieus achter op schema. China, Hong Kong, Nederland, Singapore en de Verenigde Staten zijn gemiddeld het beste voorbereid. Zwitserland, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten hebben nog een (soms grote) slag te slaan.

Nieuwe uitdagingen door nieuwe trends
Zakelijke trends op het gebied van Big Data, mobility en de hybride cloud creëren nieuwe uitdagingen en stellen andere eisen aan de beschikbaarheid en bescherming van data. 51% van de bedrijven heeft geen herstelplan om weer snel aan de slag te kunnen na een ramp of verstoring op een van deze gebieden. Slechts 6% heeft een plan voor alle drie de technologieën klaarliggen (Big Data, mobility, hybride cloud).

62% vindt het moeilijk om toepassingen op het gebied van Big Data, mobility en de hybride cloud te beschermen. In Nederland ligt dat percentage op 55%. Aangezien 30% van alle primaire gegevens op een of ander manier in de cloud staat opgeslagen, kan dit leiden tot een groot verlies en problemen om de data weer up and running te krijgen.