Redactie - 19 november 2014

Nieuwe kansen voor Suse met Microfocus

Een Duits bedrijf onder Britse vlag; geen alledaags verschijnsel. Maar sinds de recente goedkeuring van het Amerikaanse ministerie van justitie is Suse een volle dochter van de Micro Focus Group. Nils Brauckmann, algemeen directeur van Suse, is er bijzonder mee ingenomen. “Deze fusie geeft ons de schaalgrootte die we nodig hebben om internationaal door te groeien en toegang tot een klantengroep die we eerder niet bereikten.”

Tijdens Susecon 2014 in Orlando (Florida), de derde conferentie op rij, toont Brauckmann ontspannen. Hij heeft zojuist de verzamelde, internationale vakpers vertelt dat Suse een succesverhaal is. 22 Jaar geleden opgericht en het eerste bedrijf ter wereld dat een commerciële Linux-distributie op de markt bracht. Inmiddels is Suse Enterprise Linux aan zijn twaalfde versie toe, en het automatiseringsfundament voor onder meer de  complete Duitse automobielindustrie.

“We zitten nu op de helft van fiscaal 2015 en we hebben tot nog toe al onze voornemens gehaald, zelfs overtroffen:, zegt Brauckmann. “Onze omzet is met zestien procent gegroeid. We hebben wereldwijd, in elke regio, zeven en veertig procent meer licenties verkocht. En, hoewel we erg blij zijn met bestaande klanten die hun overeenkomst met ons vernieuwen, doet het ons erg veel genoegen dat van die groei vijf en zestig procent van nieuwe klanten komt. Want je kunt alleen maar groeien als je nieuwe klanten weet te werven en de bestaande klanten zo tevreden zijn dat ze blijven.”

Attachmate verdwijnt

In 2003 heeft Novell Suse gekocht en de openheid van de softwarefirma verder vergroot. Maar in 2011 ging Novell over in de handen van de Attachmate Group, een bedrijf dat met mainframe emulatie groot was geworden. Suse opereerde als een aparte bedrijfseenheid. Toch verdween de onderneming een beetje van de radar. “We groeiden wel de afgelopen jaren, maar er had wel meer geïnvesteerd mogen worden in onze zichtbaarheid op de markt”, klinkt het voorzichtig.

Met de overname van Attachmate door Micro Focus in november 2014 ziet Brauckmann het zonnig in. “Er zal op alle fronten enige versnelling optreden. Micro Focus heeft bewondering voor ons bedrijf en onze producten die een aanvulling zijn op het eigen portfolio; we kunnen elkaar versterken. Wij blijven onze eigen bedrijfsnaam houden, evenals ons logo en onze groene bedrijfskleur. Micro Focus zal investeren in onze onderneming. En het management van Suse blijft op zijn post”, stelt Brauckmann.

Een bewering die een dag later op Susecon gestand wordt gedaan door Kevin Loosemore, de directeur van Micro Focus.

De naam Attachmate zal evenwel van het automatiseringstoneel verdwijnen.

Synergie

Micro Focus is een begrip in de mainframewereld. Wie Cobol zegt, heeft het tegenwoordig eigenlijk alleen nog over dit Britse bedrijf. Enkele jaren geleden heeft het bedrijf Visual Cobol uitgebracht om enterprises die nog over veel legacy systemen beschikken te helpen de aansluiting te vinden op de moderne IT-omgevingen. Veel ondernemingen kunnen het zich niet veroorloven om hun legacy overboord te gooien. Met Micro Focus maken ze de reis van het mainframe naar het x86-platform.

“Daar zijn wij ook sterk in”, vertelt Brauckmann. “In 1999 al hebben wij, in nauwe samenwerking met partner IBM, een Suse-versie ontwikkeld die de overgang van Z-system naar x86 op het mainframe mogelijk maakt. Wij zijn marktleider op dat vlak. Hier zien we synergie met Micro Focus.”

Wat de fusie voor de klanten en partners betekent? Loosemore: “Met Visual Cobol creëren wij vrijheid voor de mainframegebruikers. Wij hebben wereldwijd negenduizend Cobol-klanten die een Linux-distributie gebruiken. Die kunnen het beste overgaan op Suse voor betere schaalbaarheid, flexibiliteit, stabiliteit, performance en beveiliging. Want door zijn openheid biedt Suse ook vrijheid voor zijn klanten.”

Zoals HP drie jaar geleden zijn Project Odyssey startte om zijn eigen HP-UX te vervangen door Suse voor zijn servers die bedrijfskritische applicaties draaien. HP heeft enige tijd geleden zijn ConvergedSystem 900 voor SAP HANA uitgebracht. De zware server die onderdeel uitmaakt van deze geïntegreerde oplossing had intern de naam HANA Hawk meegekregen, zo onthulde Mark Linesch, VP Strategy and Operations bij HP. Hij gaf aan dat die hang naar openheid in het voordeel van klanten uitpakt, omdat zij keuzevrijheid krijgen.

Toekomst

Toen twee jaar geleden de eerste Susecon plaatsvond, waren ‘Linux en IBM’, ‘SAP HANA’, en ‘High Performance Computing’ de toonaangevende thema’s. Vandaag is openheid de leidraad. Niet voor niets is ‘Always Open’ het thema van de 2014-conferentie.

Over drie jaar? Dan is Suse Enterprise Linux nog steeds een belangrijk element, aldus Brauckmann. Dat vormt immers de basis van alle ‘aanvullende’ producten. “Maar tegen die tijd ligt er nog meer nadruk op Cloud en Cloud infrastructuur. Als derde punt zou ik ‘geïntegreerde systemen’ willen noemen.”

Europa loopt achter

Europees Commissaris Neelie Kroes heeft de afgelopen jaren steeds gehamerd op het gebruik van open source software door overheden. Vanuit de politieke gedachte dat, vanwege de community rond een open source softwareproduct, de kwaliteit alleen maar toeneemt.

Heeft het geholpen? Brauckmann waardeert de inspanningen van Kroes, maar moet toch constateren dag Europa achterloopt bij de omarming van de open source gedachte. “Brazilië is voor ons een heel grote markt. Dat komt onder meer doordat politici overtuigd zijn van de maatschappelijke waarde van open source. Dat zien we ook in bijvoorbeeld China terug. Maar Europese politici zijn hier niet zo mee bezig.”