Wouter Hoeffnagel - 19 november 2014

Telefoonscammers doen zich voor als Apple-medewerkers

Al lange tijd worden bedrijven en consumenten geconfronteerd met de zogenaamde Windows-scammers. Dit zijn oplichters die zich voordoen als Microsoft-medewerkers en slachtoffers geld afhandig proberen te maken. Deze criminelen hebben nu een nieuwe werkwijze ontwikkeld: zij doen zich voor als Apple-medewerker.

De Amerikaanse FBI waarschuwt voor de nieuwe aanval van telefoonscammers. De criminelen verspreiden links naar website waar informatie over populaire onderwerpen wordt aangeboden. Zodra slachtoffers de website bezoeken krijgen zij een pop-up te zien waarin wordt gewaarschuwd dat hun Mac is gehackt. Dit probleem kan worden opgelost door contact op te nemen met een Apple-medewerker. De pop-up toont het telefoonnummer dat hiervoor gebeld kan worden.

Oplichter aan de lijn
Dit telefoonnummer is in werkelijkheid geen eigendom van Apple, maar van de oplichters. Slachtoffers krijgen een oplichter aan de telefoon die zich voordoet als Apple-medewerker. Eenmaal aan de lijn probeert deze malafide software op hun machine te installeren en hen geld afhandig te maken.

De FBI adviseert gebruikers alert te zijn op deze nieuwe vorm van oplichting. Bedrijven die met de truc te maken krijgen zouden direct aan de bel moeten trekken bij opsporingsinstanties. Indien slachtoffers de pop-up te zien krijgen kan het voorkomen dat deze niet weg kan worden geklikt en ook na het herstarten van de machine zichtbaar blijft. In dit geval kunnen Apple-gebruikers Apple’s webbrowser Safari herstellen via de optie ‘Reset Safari’.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024