Wouter Hoeffnagel - 18 november 2014

Meer vacatures voor hoger opgeleiden

Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden is in het derde kwartaal van 2014 met 16% gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2013. Deze stijging is al sinds het eerste kwartaal van vorig jaar ingezet en zet zich ook dit kwartaal duidelijk voort. ICT’ers blijken opvallend vaak ook social media in te zetten om zich te oriënteren op een nieuwe baan.

Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt over het derde kwartaal van 2014 van Yacht. Door de aanhoudende en grotere economische dynamiek stijgt ook de broodnodige arbeidsmobiliteit. Werkgevers durven weer aan te nemen en werknemers durven oude zekerheden op te geven voor een nieuwe uitdaging.

Nederlandse bedrijvigheid trekt aan
Michel Verdoold, directeur HR bij Yacht, ziet de bedrijvigheid aantrekken: “We zien duidelijk positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor hogeropgeleiden. Door het aantrekken van de Nederlandse bedrijvigheid durven mensen vaker van baan te wisselen. Baanwisselaars creëren hierdoor vaak weer een nieuwe vacature, die ook weer ingevuld moet worden. We zien deze positieve ontwikkeling vooral terug in de vraag naar hoog opgeleide specialisten binnen de IT, engineers en ook bij de commerciële functies als account- en salesmanagers. Het aantal vacatures stijgt in het derde kwartaal het hardst in de sectoren Logistiek (27%), Overheid/Non-profit (27%) en Handel (22%).”

Ook regionaal is er sprake van stevige ontwikkeling in vacatures voor hoger opgeleiden. De meer decentrale regio’s zoals Groningen, Zeeland en Limburg laten het derde kwartaal bovengemiddelde groeicijfers zien. Desondanks blijft de arbeidsmarkt situatie van deze regio’s nog achter op de groot stedelijke en centrale regio’s (nabij de randstad). Verdoold: ”We zien Zeeland nu profiteren van aantrekkende export en haar sterke industriële positie in vooral chemie. Noord- en Midden Limburg heeft profijt van de spin-off van de relatief gunstige werkgelegenheidsontwikkeling van onder andere Zuidoost Brabant en het is daarnaast een belangrijk distributie knooppunt. Ook bestedingen van Duitse consumenten draagt bij aan de verbetering van de werkgelegenheid in deze grensregio. Groningen heeft veel banen in de collectieve sector en industrie. Deze beide krimpsectoren zijn sterk vergrijsd en als gevolg hiervan zal de vervangingsvraag en dus het aantal vacatures groeien. Het gevraagd opleidingsniveau in deze sectoren neemt hier steeds verder toe.”

Oriëntatiekanalen
Vacaturesites en vooral het persoonlijke netwerk zijn de bronnen die het meest worden gebruikt voor het vinden van een baan. Opvallend is dat ruim 25% van de hoger opgeleiden zegt óók social media in te zetten als oriëntatiekanaal. Dit aandeel is relatief hoog onder de veel gevraagde ICT’ers. Ruim een derde van de ICT’ers gebruikt social media in de zoektocht naar een nieuwe baan. Werkzoekenden binnen de vakgebieden van Marketing & Communicatie en HR spannen de kroon betreft het gebruik van social media om zich te oriënteren naar een baan, met respectievelijk 43% en 42%.