Wouter Hoeffnagel - 17 november 2014

Onderzoekers ontwikkelen software die schade van malware automatisch herstelt

Kwaadaardige software nestelt zich in computersystemen. Hierbij brengt de software allerlei wijzigingen aan in het besturingssysteem om zijn werk te kunnen doen. Advanced Adaptive Applications (A3) is een softwareoplossing die deze afwijkingen automatisch herkent en de schade geheel zelfstandig herstelt.

De A3-software software draait in een virtuele machine. De software houdt het besturingssysteem en de applicaties die hierop draaien continu in de gaten en scant voor afwijkingen. Zodra deze afwijkingen wordt gesignaleerd bedenkt de software zelfstandig een oplossing om de afwijking te herstellen. De software kan hierdoor de wijzigingen die malware aanbrengt aan computersystemen in een vroegtijdig stadium opsporen en herstellen. De malware kan hierdoor zijn werk niet doen.

De A3-software is ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Utah. De software is ontwikkeld met subsidie van de Amerikaanse overheid, die de software wil inzetten voor defensiedoeleinden. Eide sluit echter niet uit dat in de toekomst ook bedrijven en consumenten van de software gebruik zullen kunnen maken.