Gartner: Internet of Things is krachtige tool voor business transformatie
11-11-2014 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Gartner: Internet of Things is krachtige tool voor business transformatie

In 2015 zullen wereldwijd 4,9 geconnecteerde ‘dingen’ gekoppeld zijn aan een ip-adres. In 2020 is dat aantal gestegen naar 25 miljard ‘things’. Daarom is Internet of Things (IoT) in te zetten als een krachtige tool voor business transformatie met een impact op alle branches. De CIO moet rekening houden met de opkomst van IoT door dit op te vangen met een sterk security model. Dit meldt onderzoeksbureau Gartner tijdens het Symposium/ITxpo 2014 in Barcelona.

IoT zorgt volgens Gartner voor een nog snellere acceptatie van cloud, mobile, social en big data analytics die Gartner omschrijft als de 'Nexus of Forces'. Daardoor zullen organisaties sneller digitaliseren waarbij gebruik wordt gemaakt van slimme software, mobiele apparatuur & apps en moderne infrastructuren.

Door de komst van IoT ontstaat er meer vraag naar IT-diensten. In 2015 groeit de markt voor IoT services naar 69,5 miljard dollar. In 2020 is dat gestegen naar 263 miljard dollar. IoT wordt breed gebruikt, zoals bij consumenten, de zakelijke markt en diverse branches zoals in de industrie, transport en de energiesector. Zo investeert de automotive branche veel in slimme auto’s die geconnecteerd zijn. Overheden investeren in slimme verkeerbeheeroplossingen, zoals stoplichten en energiezuinige straatverlichting.

Security

De markt voor Internet of Things bestaat al lang, zoals pinautomaten en check-in automaten op vliegvelden. Maar de komende jaren worden volgens Gartner veel meer verschillende 'dingen' aangesloten op het internet. Tussen 2014 en 2010 vindt er een enorme groei plaats van dingen die een IP-adres hebben en voorzien zijn van slimme software. Dat leidt tot nieuwe diensten, platformen en modellen, waaronder de behoefte aan een nieuw security architectuur aldus Gartner. Cio’s moeten Internet Of Things daarom op hun lijstje zetten, omdat het zowel business kansen als gevaren oplevert. Er moet dan een plan van aanpak komen voor het verzamelen en beheren van data, nieuwe gebruikersmodellen, business modellen en security services die al die ‘dingen’ in de gaten gaan houden. Lees meer hier.

Terug naar nieuws overzicht
Security