Redactie - 02 november 2014

Apple verdient bruto gemiddeld 224 dollar op een iPhone

Samsung haalde in het afgelopen kwartaal een gemiddelde brutomarge van 18 dollar per verkochte smartphone of tablet. Zijn grote concurrent Apple verdient bruto gemiddeld 224 dollar op zijn mobiele toestellen. Daarmee is het de enige grote speler die er nog echt geld mee verdient.

De voorbije maanden waarschuwde Samsung al verschillende keren dat zijn winst kon dalen, vooral door een prijzenslag voor de goedkopere toestellen. Maar eigenlijk zag de Zuid-Koreaanse fabrikant de bui al zeker anderhalf jaar geleden hangen. Het verschil tussen de verzendingen en de effectieve verkochte exemplaren groeide al een tijd, met een steeds grotere onverkochte voorraad als gevolg.

Omdat Samsung elke markt probeert te bedienen, verkoopt het veel meer smartphones dan Apple. De productlijn is veel meer uitgebreid en bestaat grotendeels uit modellen die vaak spotgoedkoop zijn in vergelijking met die van Apple. Die strategie van marktaandeel boven winst heeft lang gerendeerd. Samsung en Apple boekten mooie winsten met mobiele toestellen. Nu blijft enkel Apple over die mooie marges haalt.

In samenwerking met Datanews