FBI vraagt het Congres om de beveiliging van iPhone- en Androidtoestellen te verzwakken

24-10-2014

FBI vraagt het Congres om de beveiliging van iPhone- en Androidtoestellen te verzwakken

FBI Director James Comey staat de laatste tijd in de schijnwerpers van de media vanwege zijn recente anti-encryptie toespraak.

De nieuwe ecrytpiestandaarden van Apple zijn een onnodig obstakel voor de Amerikaanse wetshandhaving. De FBI heeft een gemakkelijker manier nodig om deze te omzeilen, aldus Comey. Comey pleit voor een wijziging in de wet, wat het mogelijk maakt om smartphones af te luisteren.

Comey vraagt het Congres om de CALEA-wet te updaten.

De Communications Assistance for Law Enforcement Act, of CALEA-wet, werd in 1994 ingevoerd. Met de CALEA-wet moeten telecomproviders toegang geven aan de FBI om telefoons af te luisteren. De nieuwste vormen van communicatie, zoals smartphones en tablets, worden niet expliciet genoemd in de huidige wet. De nieuwe encryptiestandaarden van Apple biedt geen ruimte voor toegang tot afluisteren door de Amerikaanse overheid.

‘Als de overheid vraagt om data, dan zegt Apple ‘’Aan deze eisen kan het bedrijf niet aan voldoen.’’, ‘Hetzelfde geldt voor Android’, aldus Comey.

Comey vraagt het Congres om de CALEA-wet te updaten, zodat afluisteren bij mobiel apparatuur makkelijker wordt, maar dat kan een langdurige strijd worden: De toegang tot persoonlijke devices, zoals smartphones en tablets, voor de overheid en andere privacykwesties, is een wereldwijd discussie geworden.

The Hill vermeld, politici zoals Rep. Darrell Issa (R-Calif.) en Sen. Ron Wyden (D-Ore.), de twee bekende advocaten voor vrijdom van het internet en privacy, hebben al gezegd dat zij zich verzetten tegen de wijzing van de CALEA-wet. Rep. James Sensenbrenner (R-Wis.) was meer open voor het idee, maar zelfs hij gaf toe dat het een langdurige strijd wordt.

Terug naar nieuws overzicht