Allinco Systems brengt Ruckus Wi-Fi aan boord van de Bucentaur
23-10-2014 | door: Redactie

Allinco Systems brengt Ruckus Wi-Fi aan boord van de Bucentaur

De Bucentaur is een groot schip dat onderzoek doet naar de aanwezigheid van aardgas en olie in de Noordzee. Om de crew te kunnen voorzien van Wi-Fi heeft Allinco Systems B.V. uit Breda een Wi-Fi netwerk gerealiseerd met behulp van de Smart Wi-Fi apparatuur van Ruckus Wireless.

De Bucentaur voert haar werkzaamheden in de wateren rond de Noordzee en dan voornamelijk in de buurt van Noorwegen. Het schip kan gezien worden als een varend booreiland vanwege de aanwezigheid van een grote boorinstallatie waarmee men midden op zee kan boren tot een diepte van 1500 meter. Dankzij een speciale mechanische constructie kan dit worden uitgevoerd tot windkracht 7-8. De werkzaamheden aan boord van de Bucentaur worden uitgevoerd door een crew van ongeveer 50 personen. Hierbij zijn zij in grote mate afhankelijk van toegang tot internet om data te kunnen versturen en toegang te krijgen tot benodigde informatie. Evenals het communiceren met de organisatie en opdrachtgevers.

Omdat het schip ook vaak voor langere tijd, zo’n 3 à 4 weken, uitvaart was er vanuit de crew ook om privé-redenen een grote behoefte aan internet. Om het schip te kunnen ontsluiten heeft men een satellietverbinding van 2Mbps gerealiseerd. Wanneer het schip dichter bij land komt wordt er overgeschakeld naar 3G/4G om meer en goedkoper bandbreedte te bieden. Toegang tot internet bleef echter beperkt tot een klein gedeelte aan boord. Om de crew overal aan boord efficiënter te laten werken en om persoonlijke devices toegang te geven tot internet, werd de wens naar een goed dekkend Wi-Fi netwerk aan boord steeds sterker. Het schip bestaat voor het merendeel uit staal, vandaar dat men een Wi-Fi specialist heeft ingeschakeld. Al snel kwam men uit bij Allinco Systems uit Breda, omdat zij dankzij hun integratie van services en kennis van netwerken in staat is om samen met de klant turn-key oplossingen te leveren.

Allinco Systems is al jarenlang gecertificeerd Ruckus Wireless Big Dog partner. Voor klanten hebben zij Wi-Fi netwerken gerealiseerd op verschillende locaties, zowel indoor als outdoor. Na het in kaart brengen van de wensen van de Bucentaur kwamen zij al snel uit op de Smart Wi-Fi apparatuur van Ruckus Wireless. Dankzij hun gepatenteerde adaptieve antennesysteem is Ruckus in staat om automatisch het signaal te optimaliseren om stabiele Wi-Fi connectiviteit te kunnen bieden. Conventionele Wi-Fi systemen zijn gewend om het Wi-Fi signaal rondom te versturen. De stalen constructie aan boord zorgt ervoor dat de Wi-Fi signalen weerkaatst worden, waardoor er interferentie optreedt en het Wi-Fi signaal verzwakt wordt. Ruckus Wireless voorkomt dit door niet zomaar een Wi-Fi signaal uit te zenden, maar op een intelligente manier een Wi-Fi pad te kiezen. Deze technologie heet BeamFlex en zorgt ervoor dat devices optimaal bediend worden voor stabiele Wi-Fi connectiviteit.

Voor het Wi-Fi netwerk op de Bucentaur heeft Allinco Systems gekozen voor de ZoneFlex R300 access points. Deze access points maken gebruik van de BeamFlex technologie, waarmee een oplossing geboden wordt voor de weerkaatsing van het Wi-Fi signaal op de stalen constructie. Daarnaast is de R300 een dual-band access point, waardoor het apparaten zowel over de 2.4GHz als over 5GHz band kan bedienen. Om overal dekking te bieden heeft Allinco Systems eerst een site survey aan boord uitgevoerd. Hierbij wordt er een R300 in een ruimte geplaatst om de signaalsterke overal te bepalen.

Om het beheer van deze access points centraal aan te sturen wordt er gebruik gemaakt van de Ruckus ZoneDirector 1112 WLAN controller. De ZoneDirector stuurt de access points aan en laat deze onderling met elkaar communiceren. Hiermee wordt onder andere seamless roaming tussen de access points mogelijk gemaakt, waardoor de crew ook wanneer zij zich aan boord bewegen altijd verbonden blijven met het netwerk. De ZoneDirector zorgt er ook voor dat het zakelijke verkeer voorrang krijgt op het privé-verkeer. Middels verschillende VLAN’s worden deze twee typen verkeer van elkaar gescheiden. Het zakelijke VLAN kan altijd volledig beschikken over de beschikbare bandbreedte. Hierin zitten alle apparaten die voor zakelijke doeleinden gebruikt worden aangesloten. Wanneer de crew met hun privé-apparaten verbinden met het Wi-Fi netwerk worden zij toegewezen aan het andere VLAN. Alleen wanneer het zakelijke VLAN de bandbreedte niet volledig gebruikt, wordt deze toegewezen aan het privé VLAN.

Terug naar nieuws overzicht