Redactie - 18 oktober 2014

Hof stelt werkgever in gelijk: iPad mag belastingvrij voor personeel

Er is nu de mogelijkheid voor werkgevers om een iPad onder bepaalde voorwaarden belastingvrij te kunnen verstrekken aan hun werknemers. Dit vanwege het feit dat de tablet geen computer is, maar een communicatiemiddel. Zo heeft het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep bepaald in een geschil tussen een werkgever en de Belastingdienst.

Eerder nog was de rechtbank in Haarlem tot het oordeel gekomen dat een iPad een computer is en daarom niet belastingvrij, dat wil zeggen zonder inhouding van loonheffing, aan werknemers kan worden verstrekt. Die uitspraak is bij deze dus komen te vervallen.

Beperkingen touchscreen
Volgens het hof beperkt het touchscreen van de iPad het gebruik van het apparaat als computer. Zo verlopen bepaalde processen minder snel bij een iPad in tegenstelling tot een laptop of PC, dit komt vooral vanwege het ontbreken van een conventioneel toetsenbord.  

De beperkingen van een touchscreen spelen niet of nauwelijks een rol bij mobiele communicatie, sms, e-mail of internetbezoek. Vandaar dat de iPad wordt gecategoriseerd als een communicatiemiddel.

Dat betekent volgens het hof dat ‘’de werkgever voor wie het zakelijk gebruik van de iPad van meer dan bijkomstig belang is’’ het apparaat belastingvrij aan zijn werknemers kan verstrekken. Dat is het geval als het zakelijk gebruik boven de 10 procent ligt.

In gelijk gesteld
De betrokken werkgever heeft al zijn werknemers een iPad met mobiel-internet-datakaart verstrekt. Het hof bepaalde dat de Belastingdienst hem ruim 239.000 euro terug moet betalen.