WinSys implementeert NETGEAR draadloze infrastructuur bij Ronduit Scholengemeenschap
17-10-2014 | door: Redactie

WinSys implementeert NETGEAR draadloze infrastructuur bij Ronduit Scholengemeenschap

Ronduit is een scholengemeenschap in Alkmaar, die bestaat uit 16 scholen verdeeld over 24 leslocaties. Ronduit staat voor ondernemend, verantwoordelijk en resultaatgericht onderwijs. Dit gaat hand in hand met het spelenderwijs bijbrengen van verantwoordelijkheden, met als uiteindelijk doel kinderen te leren hun grenzen te verleggen, doelen te bereiken en het beste uit zichzelf te halen. De scholengemeenschap ziet het als zijn plicht de kinderen voor te bereiden op een samenleving die steeds digitaler wordt. Traditionele lesmethoden voldoen niet meer en daarom besloot het schoolbestuur onlangs over te stappen op een elektronische leeromgeving. Automatiseerder WinSys werd ingeschakeld om een snelle en betrouwbare draadloze infrastructuur te realiseren ter ondersteuning van deze leeromgeving. De grote uitdaging: het moest allemaal binnen het beperkte budget van de scholengemeenschap passen.

Het digitale leren

Een gemeenschappelijk kenmerk van veel organisaties in de onderwijswereld is dat er geen groot IT-budget beschikbaar is. Tegelijkertijd moeten deze organisaties strenge eisen stellen ten aanzien van de betrouwbaarheid en de snelheid van hun infrastructuur, zeker als die infrastructuur een digitale leeromgeving moet dragen. De leeromgeving die men bij de Ronduit Scholengemeenschap gaat gebruiken, behelst meer dan het louter aanbieden van lesstof. VLC Birdy is een social learning platform dat niet een nieuwe manier van leren mogelijk maakt, maar ook kan helpen bij het klassenmanagement. De leerkracht kan vooraf opdrachten klaarzetten die leerlingen zelfstandig of met elkaar kunnen uitvoeren. Leerkrachten hebben overzicht over de gemaakte opdrachten en activiteiten van leerlingen en kunnen zo bijsturen, extra instructie geven en heel gericht verdieping bieden aan leerlingen. Virtuele leerinteractie en samenwerking staan centraal in Birdy. Door de grote rol die het platform vervult binnen de klas, is een betrouwbaar en snel netwerk met voldoende capaciteit essentieel.

Hoge eisen, beperkt budget

Een aantal van de leslocaties van Ronduit was weliswaar voorzien van een draadloze infrastructuur, maar er was geen overkoepelende standaard en de capaciteit was zeer beperkt. Om de overstap naar de nieuwe leeromgeving mogelijk te maken, moest er een volledig nieuwe en gestandaardiseerde infrastructuur worden gebouwd. “Een elektronische leeromgeving vraagt natuurlijk wel wat van je netwerk,” zegt Martin Kooijman, manager bij WinSys. “Er zijn nieuwe Acer laptops voor de leerlingen aangeschaft en iedereen moet tegelijkertijd verbonden kunnen zijn, zonder dat het netwerk traag wordt of overbelast raakt. Gezien het beperkte budget van de scholengemeenschap stonden we voor de vraag: hoe gaan we de noodzakelijke functionaliteit en betrouwbaarheid voor elkaar krijgen op een manier die de kosten beperkt houdt?”

Waarom NETGEAR?

WinSys werkt al jaren naar volle tevredenheid samen met NETGEAR en ook voor dit project besloot men NETGEAR als partner aan te stellen. “We hebben niet voor niets voor NETGEAR gekozen,” zegt Kooijman. “NETGEAR is een innovatieve partner, die van begin tot eind met je meedenkt. Er is altijd de bereidwilligheid om samen tot een oplossing te komen en de levenslange garantie die NETGEAR biedt is erg belangrijk voor het onderwijs. Een nieuwe infrastructuur mag daar niet binnen vier jaar zijn afgeschreven. Daarbij leveren de producten van NETGEAR precies wat we nodig hebben, tegen een prijs die binnen de financiële mogelijkheden van het onderwijs ligt. We hadden de prestaties van een Rolls Royce nodig, maar er was geen budget voor een Rolls Royce. NETGEAR biedt binnen het beschikbare budget de functionaliteit die je normaal alleen bij veel duurdere merken aantreft.”

Bewezen technologie

Samen met NETGEAR ging WinSys op zoek naar de producten die het best bij de eisen van Ronduit passen. Kooijman: “We keken naar oplossingen die zich al wereldwijd hadden bewezen, bijvoorbeeld in Amerika, bij heel grote scholencomplexen. De oplossing die we bij Ronduit gaan implementeren is dus ‘proven technology’. Dat was voor ons en voor het schoolbestuur best belangrijk. Het moet wel in één keer werken, want er is geen tijd en ruimte om te experimenteren in een leeromgeving. Je wilt weten wat je kunt verwachten en de infrastructuur die we nu gaan implementeren levert precies wat we nodig hebben.”

Toekomstbestendig

Eén van de belangrijkste redenen voor de keuze voor deze infrastructuur, is dat het netwerk volledig op afstand te beheren is door WinSys, zonder dat daar extra kosten voor de scholengemeenschap aan verbonden worden. “Wij hebben het beheer zo ingericht dat het zowel voor ons als voor Ronduit geen extra lasten oplevert. Het beheer is zo eenvoudig en centraal, dat er erg weinig uren in het onderhoud gaan zitten. Er zijn geen trainingen nodig en de implementatie is erg eenvoudig. Zo is het mogelijk om de prestaties te leveren die we nodig hebben zonder hoge kosten. Ook achteraf komt de scholengemeenschap niet voor vervelende verrassingen te staan. Het is een oplossing die jarenlang mee kan gaan.”

Een boost voor het onderwijs

René Steens, ICT-coördinator bij Ronduit, verwacht dat de overstap naar de nieuwe leeromgeving een boost gaat geven aan het onderwijs. “We kunnen binnenkort onderwijs op maat bieden. Leerlingen kunnen de lesstof krijgen die bij hen past. Maar ook de leraren worden meegenomen in deze ontwikkeling, dat is het mooie. Leerlingen weten de weg wel in de digitale wereld, maar nu moeten de leraren zich dat ook eigen maken. Alleen zo zullen ze de kinderen kunnen voorbereiden op de digitale wereld.”

De school is geen eiland

Het scholingstraject start in september op zeven locaties, en de rest van de locaties volgt in januari volgend jaar. De implementatie verwacht WinSys binnen drie tot vier werkdagen voltooid te hebben. “De school is geen eiland meer,” besluit Kooijman. “Als je het gebouw binnenloopt, dan moet je verbonden zijn. Zonder moeilijke codes en hindernissen. Je moet je welkom voelen. En dat gaan we met NETGEAR mogelijk maken.”

De voordelen op een rij
• Bijzonder gunstige prijs / kwaliteitsverhouding
• Centraal beheer van het netwerk, zonder extra kosten voor de school
• Oplossing die jarenlang meegaat
• Levenslange garantie
• Uitstekende ondersteuning door NETGEAR

Gebruikte NETGEAR-apparatuur

TBD

Over WinSys
WinSys streeft ernaar om klanten verder te helpen dan ze zelf voor mogelijk hadden gehouden. Zij doen dit met de allerbeste ICT-hulpmiddelen die vandaag de dag beschikbaar zijn en gecertificeerde specialisten. WinSys wil graag vernieuwen waar mogelijk, gedurfd maar doordacht, toepasbaar en breed ondersteund door de gebruikers. Goede, innovatieve ICT-oplossingen kunnen volgens WinSys pas effectief zijn als ze aansluiten op de behoeften van de mensen die ze willen gebruiken.

Terug naar nieuws overzicht
Security