Telecombedrijven stellen guidelines op voor Internet of Things
16-10-2014 | door: Nick van Duyn

Telecombedrijven stellen guidelines op voor Internet of Things

Om het vollopen van netwerken te voorkomen, heeft de mobiele telecomindustrie een set richtlijnen gepresenteerd voor hardware- en appbouwers.

Deze richtlijnen zijn gepresenteerd vanwege de vrees dat met een sterk toenemende populariteit van het Internet of Things, de netwerken plat zullen gaan als direct gevolg van slecht geconfigureerde apps en apparatuur. De nieuwe generatie hardwareproducenten en appbouwers hebben naar alle waarschijnlijkheid een stuk minder ervaring met het creëren van een efficiënte communicatie-afstemming.

GSMA
Vandaar dat de GSM Association (GSMA) de IoT Device Connection Efficency Guidelines opstelde, die gelijk getoetst zijn door grote netwerkexploitanten zoals AT&T,China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo, Orange en Telefonica.

Preventief
Deze opgestelde richtlijnen dienen te voorkomen dat er apparatuur en apps op de markt verschijnen die zich te agressief gedragen in de strijd om een beperkte hoeveelheid bandbreedte. "In feite voorkom je zo dat er effectief een Ddos-situatie ontstaat op een mobiel netwerk", vertelt Stephen Bryant, CTO van het Noorse Telenor Conexion, in een toelichting. Bryant is tevens een van de auteurs van deze richtlijnen.

De richtlijnen spitsen zich toe op het zogeheten signalling traffic, de gegevensstroom met de metadata van de datastroom. Naar mate het aantal verbindingen met het netwerk nodig voor het versturen van heel korte datasetjes toeneemt, stijgt de hoeveelheid signalling traffic onevenredig veel. De ruimte die is gereserveerd voor het versturen van de metadata is veel krapper dan de ruimte die is gereserveerd voor het dataverkeer. Vooral wanneer de communicatie van bijvoorbeeld sensoren slecht is ingeregeld, kan het signaleringskanaal al snel vollopen. Het gevolg is dat bijvoorbeeld smartphones geen verbinding meer kunnen opzetten vanwege een blokkade in het signaleringskanaal, terwijl het netwerk wat datacapaciteit betreft nog voldoende ruimte heeft voor een gespreks- of internetverbinding.

Voor een overzicht van de richtlijnen komt u terecht op de website van de GSMA. 

Terug naar nieuws overzicht