Google start test met ‘super snel mobiel internet’
16-10-2014 | door: Nick van Duyn

Google start test met ‘super snel mobiel internet’

In de Verenigde Staten zal Google starten met het testen van hoge frequenties ten behoeve van het verspreiden van mobiel internet. Zo verklaren deskundigen tegenover Reuters, naar aanleiding van een aanvraag bij toezichthouder FCC.

De test zal medio november beginnen in de omgeving van San Francisco.Google kijkt naar het versturen van data over diverse extreme hoge frequenties. Het betreft de 5,8 GHz-, 24,2 GHz-, 71 tot 76 GHz- en 81 tot 86 GHz-band. Deze hoge frequenties zijn uitermate geschikt voor het doorgeven van data met een zeer hoge snelheid, echter hebben deze frequenties slechts een beperkt bereik van enkele straten.
In Nederland gebruiken providers voor 3G en 4G de 800, 900, 1800 en 2600 MHz-frequenties.

Vast internet
Deze tests gaan niet over een mobiel netwerk, maar betreffen een potentiele vervanger van vast internet bij consumenten. De zoekmachine-gigant lijkt de aanvraag bewust erg vaag te houden, zo zijn delen opzettelijk onleesbaar gemaakt om zodoende het intellectueel eigendom te beschermen.
Volgens deskundigen wijst alles er echter op dat het bedrijf aan het testen is hoe het snel internet zonder kabels naar huizen kan krijgen. Google Fiber wordt al aangeboden in diverse Amerikaanse, dit is internet over glasvezel. Het aanleggen van dergelijke infrastructuur is kostbaar en tijdrovend. Het is aannemelijk dat Google dit wil aanvullen met of zelfs wil vervangen door mobiel internet.

Vergroten bereik
De deskundigen beweren dat Google diverse zendmasten met elkaar wil combineren om het bereik te kunnen vergroten. De eerder genoemde tests zullen naar alle waarschijnlijkheid dienen om te kijken hoe ver het signaal kan komen en nog niet echt om de snelheid te meten.
Toezichthouder FCC houdt vrijdag 17 oktober een bespreking over het gebruik van draadloze frequenties hoger dan 24 GHz voor mobiele diensten.
Samsung maakte woensdag nog bekend een snelheidsrecord te hebben gebroken bij een test met 5G, de volgende generatie mobiel internet. Tijdens deze test werd een snelheid van 7,5 Gbps (938 MB per seconde) gehaald op een hoge frequentie van 28 GHz.

Terug naar nieuws overzicht