Witold Kepinski - 12 oktober 2014

Mobiele generatie werkt niet meer op kantoor of thuis maar in een workplace

Organisaties die willen groeien, kunnen hun netwerk het best mobiel-gebaseerd maken, omdat ze vaker te maken hebben met nieuwe type werknemers die uitsluitend werken met hun smartphone, tablet of notebook. Deze ‘Generation Mobile’ ofwel ‘#Genmobile’ werkt niet meer traditioneel van negen tot zes maar 'anytime, anywhere'. “Dit vraagt om een locatie-gebaseerd mobiel (Wi-Fi) netwerkmodel, dat veilig en eenvoudig te beheren is, waarbij de eindgebruiker centraal staat”, aldus Dominic Orr, ceo van Secure Mobility solutions leverancier Aruba Networks.

Volgens een onderzoek van Aruba Networks wijst uit dat de #GenMobile, zoals het bedrijf de mobiele generatie noemt, doorgaans beschikt over drie tot vier mobiele apparaten. De nieuwe type werknemer wil daarnaast ‘altijd en overal’ kunnen werken, ook buiten de traditionele kantooruren. Bijna 58 procent geeft hierbij aan een voorkeur te hebben voor het werken via WiFi-verbindingen in plaats van mobiele verbindingen. De standaard werkplek heeft lange tijd bestaan uit een bureau met een desktop computer, toetsenbord, een muis en veel kabels. Volgens Orr ontstaat er nu een ‘derde werkplek’, dat niet alleen meer op kantoor of thuis is, maar op elke plek waar de werknemer wil of moet werken.

Mobility-Defined Networks

Aruba Networks introduceerde begin 2014 voor deze nieuwe type werknemer zijn Mobility-Defined Networks end-to-end architectuur. Hiermee kunnen IT-afdelingen hun mobiele bedrijfsnetwerken beheren. “Aruba Mobility-Defined Networks is speciaal ontwikkeld voor de '#GenMobile' werknemers die veel gebruik maken van wlan om te internetten met hun apps. Daarvoor is een stabiel, veilig, eenvoudig en slim netwerk voor nodig”, aldus Orr. “Aruba Networks biedt daarvoor vier pijlers: Stable Air (Wi-Fi die altijd beschikbaar is), Secure Air (beveiliging) Simple Air (eenvoudige toegang tot mobiele diensten) en Smart Air (locatie-gebaseerde diensten zoals reclame en hoge beschikbaarheid van apps).”

Lync

Een nieuwe functie van Aruba Networks is ClearPass Exchange, die beveiligde workflows van andere merken mobile device management software automatiseert, zoals van IBM, AirWatch en MobileIron. Zo zijn bedrijfskritische apps, bijvoorbeeld van Salesforce en Microsoft Lync, altijd beschikbaar in BYOD-omgevingen. Daarbij is alles beveiligd met de Next-Generation Mobility Firewall met deep packet inspection voor voldoende bandbreedte voor belangrijke apps. Verder is er ook de AirWave functie; Aruba’s unified communications (UCC) management dashboard. Met AirGroup kunnen schermen en databeelden worden gedeeld op devices, zoals van Apple iPhone en iPad.

Starbucks

Orr zegt dat steeds meer klanten het #GenMobile concept omhelzen. Het Britse vliegveld Heathrow Airport verruilde wlan-betaaldienst Boingo voor een Wi-Fi omgeving van Aruba Networks. Lufthansa Technik rolt in de Lufthansa vliegtuigen een Aruba 802.11ac Gigabit wireless netwerk uit waarmee passagiers sneller kunnen e-mailen en internetten. Ook wil Lufthansa het mogelijk maken dat passagiers voortaan op hun eigen devices voortaan films, muziek, nieuws en de actuele vluchtinformatie kunnen bekijken.

Eind 2013 wist Aruba Networks samen een deal te sluiten om in 7000 Amerikaanse locaties van koffieketen Starbucks nieuwe Wi-Fi apparatuur te plaatsen die de gecombineerde AT&T en Cisco oplossingen vervangen. De Starbucks vestigingen met Aruba Networks wlan-technologie bieden bezoekers een snelheid van 1 Gbit/s met Smart Air technologie. De slimme netwerktoepassingen worden ook gebruikt in het Santa Clara Stadium van San Francisco 49ers NFL team met een capaciteit van 68.500 bezoekers. Orr: “Wi-Fi is voor deze instellingen niet een extra service, maar een basis om medewerkers en bezoekers optimaal te ondersteunen om van hun apps en internet gebruik te maken.”

Bleisure

Volgens Orr werkt Aruba Network ook volgens het principe van #GenMobile. "Iedereen werkt mobiel en IT-trainingen kunnen via apps worden gevolgd. De volgende stap is organisaties te voorzien van een sterk en veilig draadloos netwerk voor wearables en Internet of Things (IoT). Volgens het onderzoek Workplace Futures, dat in samenwerking met The Future Laboratory is uitgevoerd, zal het begrip ‘kantoor’ verdwijnen, waarbij mensen vaker in andere werkomgevingen (workplaces) zullen werken. Innoverende bedrijven zullen hun kantoren aantrekkelijk te maken, net zoals Google en Microsoft waar een ‘Bleisure’ sfeer heerst (business & leasure) en iedereen draadloos werkt."

Access Points

Aruba Networks maakt gebruik van de nieuwste technologie, zoals OpenFlow, OpenDaylight en RADIUS standaarden tot en met SDN-gebaseerde switches en moderne wlan technologie zoals de Aruba IAP (Instant Access Point). Aruba IAP is een wlan-oplossing zonder een controller. De Aruba IAP verdeelt automatisch en dynamisch de netwerkconfiguraties naar de overige acces points in een wlan-omgeving. “Er is geen fysieke of virtuele controller nodig waarop de IAP aangesloten wordt. Hierdoor vindt er een kostenbesparing plaats op service, managementbeheer- en licenties”, aldus Orr.

Mobility Experience

Aruba Networks zoekt nu meer samenwerking met leveranciers van vaste netwerken om klanten gecombineerde oplossingen te bieden. Zo bouwen Juniper Networks en wlan-specialist Aruba Networks samen een referentie architectuur waarbij Aruba's wireless en mobility oplossingen integreren met Juniper switches en routers. De reden is dat Juniper Networks zoals recent aangekondigd stopt met de ontwikkeling van hun eigen WLAN Trapeze platform. De Aruba wireless LAN access points en AirWave network management en ClearPass policy management systemen werken daardoor goed samen met de Juniper EX series switches en MX series routers. Volgens Orr bieden de twee bedrijven via hun channel partners aan organisaties zo de beste mobility technologie door draadloze en vaste netwerken als oplossingen te combineren. “Zo wordt een integrale mobility experience geleverd voor #GenMobile. “

WK