Redactie - 11 oktober 2014

CIO’s moeten niet blindvaren op public of private cloud

“Laat je niet leiden door public of private cloud”, adviseert Hans Reinhart van Unitt, dat beide cloudsoorten biedt als managed service. “Laat je leiden door je applicatieve behoefte ondersteunend aan je berijfsproces.” Hij hamert op besef om een goede keuze te maken voor de overgang van eigen datacenters of traditionele hosting naar cloud.

“De markt beweegt meer en meer naar public cloud”, weet Hans Reinhart uit ervaring. Die adoptie vindt nu heel breed plaats. “Voorheen waren het alleen test- en ontwikkelomgevingen”, die in publieke clouds werden geplaatst. “Toen internet-based applicaties, en nu gaat het over de hele linie. De acceptatie van public cloud als serieuze optie voor bedrijfskritische toepassingen gaat sneller dan wij hadden gedacht.”

Waarom public cloud?

Waarom gaan veel organisaties voor een publieke cloud? Is dat puur voorkeur van die klant, of is het vanwege de lagere kosten, of vanwege de flexibiliteit in verbruik, of vanwege internationaal bereik? Of vanwege een heel andere reden? De waarheid ligt volgens Reinhart midden tussen de vele factoren in. Soms speelt voorkeur een rol. Reinhart noemt de anekdote van een grote onderneming die een SaaS-gebaseerde oplossing wilde, geheel ontwikkeld en beheerd door een derde partij. Daarbij legde de onderneming wel de eis neer dat in de Amazon-cloudhet moest draaien.

Aanvankelijk werd Unitt geconfronteerd met de marktkentering naar publieke clouds. En in sommige gevallen ook daardoor verrast, bekent Reinhart. Unitt biedt van origine managed services voor private clouds. Maar de dienstverlener heeft zich aangepast, omdat het een lacune zag in de markt voor public clouds. Niet slechts een groeigebied, maar een markt waar actief om managed services werd gevraagd. “De klant heeft een need en wij bieden daarvoor een dienst; noem het ontzorging of outsourcing”, zegt Reinhart nuchter.

Public cloud doe je er niet ‘even’ bij

Bij een gang naar de cloud heeft de CIO een drietal opties, geeft de Unitt-directeur aan. Ten eerste het uitbreiden van de bestaande IT-activiteiten, om ook public clouds te omvatten. “Maar daar heb je hele andere skills, mensen, en tools voor nodig.” Reinhart spreekt van DevOps ‘versus’ SysOps: clouddevelopers die ook beheer verzorgen, tegenover traditionele beheerders.

Qua activiteiten trekt hij de vergelijking met een fabriek voor auto’s versus een die motorfietsen produceert. “Beide brengen je van A naar B, maar ze zijn heel anders.” Het verkrijgen van de benodigdheden voor publieke clouds kan veel tijd kosten, mogelijk te veel. De tweede optie die Reinhart schetst, is het ontwikkelen van de gewenste cloudexpertise in een apart bedrijfsonderdeel. “Als een start-up”, naast de bestaande IT-beheersorganisatie die naast mensen ook tools en procedures omvat. “Maar dan zou je het wiel opnieuw uitvinden”, wat ook weer teveel tijd kan kosten.

Blijft er over optie drie: het strategische aanhalen van een externe expert. Unitt zelf heeft dat ook zo gedaan: door een gespecialiseerde partij in huis te halen die goed thuis is in Amazons cloud AWS (Amazon Web Services). Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, want het Nederlandse landschap van AWS-cloudspecialisten is klein, vertelt Reinhart. Unitt is uitgekomen bij het drie jaar oude GiMiScale. Die overname is net voor de zomer afgerond.

Sindsdien opereert Unitt dus ‘cloudagnostisch’ zodat het mee kan gaan in de gang naar publieke clouds. Reinhart noemt het voorval van een nieuwe klant die voor een nieuwe toepassing aanvankelijk de private cloud in wilde. “Toen, om twee minuten voor twaalf, kwam daar een nieuwe CTO en die wilde de flexibiliteit van public cloud.” Gelukkig voor Unitt gebeurde dit kort na de overname van GiMiScale waardoor de deal gewoon doorging.

Wees bewust van het beheergat

Uiteindelijk hebben klanten ook de mogelijkheid van cloudmigratie en van hybride clouds. Belangrijk en volgens Reinhart vaak onderschat onderscheid tussen public en private clouds is het beheer. Bij traditionele managed hosting is er grip op de gehele stack: vanaf de applicatie van de gebruiker tot en met de infrastructuur eronder. Daar zijn dan ook enterprise-SLA’s (service level agreements) op af te sluiten.

CIO’s zijn gewend met SLA’s te werken, ook voor hun eigen interne IT-organisatie. “Bij overgang naar publieke clouds is dat heel anders: daar kom je eigenlijk uit op een soort best-effort SLA voor slechts een deel van de behoefte die bedrijven hebben”, zegt Reinhart. Hij vertelt dat Unitt zijn enterprise-SLA heeft ontwikkeld over de hele stack die draait op de publieke AWS-cloud. De dienstverlener vult het beheergat namelijk met eigen aanpassingen. “Bovenop de Amazon-tools bouwen wij eigen code, voor betere optimalisatie en hogere beschikbaarheid.”

Op zich hoeft het verschil in beheer en eventueel SLA-niveau voor publieke clouds niet erg te zijn, relativeert Reinhart. “Maar wees je ervan bewust.” Daarnaast benadrukt hij dat CIO’s goed besef moeten hebben van het verschil tussen enerzijds een eigen datacenter ‘in de kelder’, of IT bij traditionele hosting, en anderzijds het gebruik van publieke clouds. Dat laatste vereist veelal DevOps in plaats van SysOps.

De toolset kennen en benutten

“Sommige workloads kun je wel op de SysOps-manier in de public cloud draaien. Alleen haal je waarschijnlijk niet het optimale eruit”, stelt Reinhart. Hij verwijst naar de mogelijkheden die de ‘gereedschapskist’ van AWS te bieden heeft en waar cloudbeheerders dan wel in moeten duiken. “Zowel qua functionaliteit als qua beschikbaarheid.”

Dat gebeurt in de praktijk lang niet altijd, waardoor een cloudstoring veel grotere impact heeft. Veel cloudgebruikers, ook grote namen en bedrijven, stellen de fail-over mogelijkheden voor regio’s of zones niet goed in voor hun cruciale applicaties en internetdiensten. Dit is in het verleden al meermaals gebleken. Ook bij partijen voor wie de beschikbaarheid van de public cloud cruciaal is.

Van reactief naar progressief

Dankzij de public cloud is ‘continuous deployment’ mogelijk voor organisaties, schetst Reinhart de volgende stap. Daarmee kan IT verder gaan dan de ouderwetse notie van ‘U vraagt, wij draaien’. “IT en de CIO worden ook geacht om de dynamiek van de business te volgen.” Zodat IT niet alleen reactief faciliteert wat een onderneming nu doet, maar dat het bijdraagt in het bepalen van waar de organisatie heen wil. Daar is meer flexibiliteit en expertise voor nodig dan ooit tevoren.

Door Jasper Bakker

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei