10-10-2014 | door: Wouter Hoeffnagel

ICT-ondernemers uit Noord-Nederland herkennen zich niet in Keuzegids HBO

Na Nederland ICT laat ook de Noordelijke Online Ondernemers, een vereniging van ICT-ondernemers uit het Noorden van Nederland, weten zich niet te kunnen vinden in het beeld dat wordt geschetst in de Keuzegids HBO. De Keuzegids HBO stelt dat het vooruitzicht op een baan in ICT-sector slecht is. Het Noorden van Nederland spreekt dit tegen.

De Keuzegids beschrijft onder andere welke kans op een baan mensen hebben in een specifieke sector. De Keuzegids HBO van dit jaar schetst een negatief beeld van de werkgelegenheid in de Nederlandse ICT-sector. Dit terwijl in het Noorden van Nederland juist een gebrek is aan ICT-talent en de kans op een baan volgens de organisatie dan ook goed is. Vooral de komst van bedrijven als IBM en Google zou tot veel werkgelegenheid hebben geleid.

'Conclusies zijn te makkelijk getrokken'
Marco de Jong, voorzitter van de Noordelijke Online Ondernemers, zegt tegen RTV Noord dat in de Keuzegids HBO te makkelijk conclusies zijn getrokken. Het rapport zou specifieke segmenten binnen de ICT-sector die slecht presteren hebben neergezet als een algemeen beeld van de gehele sector. De Jong benadrukt dat dit beeld niet klopt en mensen hierdoor onnodig naar het buitenland vertrekken.

Het tekort in aan ICT-professionals in het Noorden van Nederland zo groot zijn. Zo groot zelfs dat sommige ICT-projecten worden afgewezen omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is om deze te realiseren. Vooral aan softwareontwikkelaars en programmeurs zou veel behoefte zijn.

'HBO studie informatica is juist een goede keuze'
Branchevereniging Nederland ICT liet deze week ook al weten zich niet te erkennen in de arbeidsmarktperspectieven die de Keuzegids HBO optekent. Een keuze voor een HBO studie informatica zou volgens onderzoek dat Dialogic in opdracht van Nederland ICT, ECP en CIO Platform Nederland heeft uitgevoerd juist een verstandige keuze zijn.

Terug naar nieuws overzicht