Wouter Hoeffnagel - 08 oktober 2014

McKinsey: 'Big data biedt de wereld enorme economische kansen'

Big data biedt enorme kansen en kan de wereld veel geld opleveren. Zeven industrieën zouden kunnen profiteren van de enorme hoeveelheden data die via big data kan worden verzameld. Big data kan deze sectoren jaarlijks maar liefst 3 biljoen dollar opleveren.

Dit voorspelt onderzoeksbureau McKinsey in een rapport. Met name op het gebied van onderwijs, vervoer, gezondheid, energie, financiën en internationale handel is veel winst te behalen uit de grote hoeveelheid data die vandaag de dag kan worden verzameld.

Onderwijs
Het gebruik van 'open data' in de onderwijssector kan jaarlijks wereldwijd naar verwachting 890 miljard tot 1,2 biljoen dollar opleveren. Vooral het gebruik van open data om het meest geschikte lesmateriaal en onderwijsstrategieën te identificeren biedt grote kansen. Studenten die beter zijn opgeleid kunnen in de rest van hun leven volgens McKinsey een hoger salaris verwachten. Openbare prestatiedata over onderwijsinstellingen helpt studenten de beste onderwijsinstelling te kiezen.

Vervoer
Individuen kunnen big data inzetten om tijd en energie te besparen tijdens het reizen. Met name de extra productiviteit die kan worden gerealiseerd door minder tijd kwijt te zijn aan reizen biedt de kans veel winst te halen. McKinsey stelt dat open data op het gebied van vervoer de wereld 920 miljard dollar per jaar kan opleveren.

Gezondheid
Open data kan mensen helpen een actievere rol te spelen in het voorkomen en behandelen van ziektes. Door data te verstrekken aan gezondheidsinstellingen kunnen gebruikers helpen de beste behandeling voor een ziekte te identificeren en de behandeltijd zo veel mogelijk terug te dringen. Deze efficiëntieslag kan alleen in de Verenigde Staten al 450 miljard dollar per jaar opleveren.

Energie
Data kan zowel energieleveranciers als energie-afnemers winst opleveren. Open data kan helpen patronen en algoritmes te ontdekken die helpen de energie-efficiëntie te vergroten. Zo kunnen bedrijven per jaar 180 tot 310 miljard dollar verdienen door met behulp van big data hun energiegebruik zoveel mogelijk terug te dringen.

Ook energieleveranciers kunnen van big data profiteren. Sensoren helpen deze bedrijven te bepalen waar zij zouden moeten boren naar grondstoffen om energie mee op te wekken. Door efficiënter energiebronnen te kunnen aanbrengen zijn meer energiebronnen winstgevend.

Financiën
Banken, verzekeraars en makelaars kunnen naar schatting 210 miljard dollar per jaar besparen door open data te gebruiken. Data helpt de instellingen risico's voor klanten zonder creditgeschiedenis beter te beoordelen. Ook kan big data helpen fraude te voorkomen en detecteren

Internationale handel
Datastromen zijn het snelst groeiende onderdeel van internationale handel. McKinsey stelt dat big data helpt wereldwijde handel te stimuleren. Dit is niet onbelangrijk, wat internationale handel levert landen veel geld op. Economieën die veel internationale connecties hebben verdienen volgens McKinsey gemiddeld 40% meer dan economieën zonder deze connecties.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024