06-10-2014

HP opgesplitst: Nog vijfduizend banen weg

HP wordt opgesplitst in twee bedrijven. Eén helft zal de zakelijke markt bedienen terwijl de afdeling voor consumenten-pc's en printers ook zelfstandig wordt. Er gaan nog eens vijfduizend banen verloren.

Dat heeft HP maandag bevestigd, nadat zondagavond de eerste geruchten over de splitsing gingen.

Beide nieuwe bedrijven, Hewlett-Packard Enterprise en HP Inc, zullen beursgenoteerd zijn. Eerder werd geschat dat bij een reorganisatie van HP tussen de 45.000 en 50.000 banen verloren zouden gaan, maar dat aantal is door de splitsing opgehoogd tot 55.000. In totaal hebben 36.000 van deze mensen HP al verlaten.

Volgens ceo Meg Whitman toont de splitsing dat HP vol inzet op de reorganisatie, die nu in zijn vierde jaar is. Het opsplitsen "geeft beide bedrijven de onafhankelijkheid, focus, financiële middelen en flexibiliteit die nodig zijn om zich snel aan te passen aan de markt- en klantbewegingen", aldus Whitman maandag.

Omzet

Beide bedrijven zullen na de splitsing ongeveer even veel omzet draaien. In de afgelopen vier kwartalen werd met de pc- en printer-tak ruim 57 miljard dollar omgezet, terwijl de omzet van de zakelijke afdelingen van HP, die bijvoorbeeld servers en cloudsoftware maken, bij elkaar op ruim 58 miljard dollar neerkwamen. De afdelingen die worden verenigd in HP Enterprise maakten iets meer winst (6 miljard dollar) dan de pc- en printertak (5,4 miljard dollar).

HP heeft het net als andere pc-fabrikanten moeilijk door het instorten van de pc-markt en de groeiende populariteit van tablets. De apparatentak van HP zal in de toekomst dan ook meer inzetten op 3d-printing en andere nieuwe technologieën. 

Whitman wordt ceo van HP Enterprise. Dion Weisler, nu al hoofd van de consumententak van HP, wordt ceo van HP Inc. Whitman blijft bij het consumentenbedrijf bestuursvoorzitter.

Terug naar nieuws overzicht