Wouter Hoeffnagel - 06 oktober 2014

Duitse BND en Amerikaanse NSA tapten jarenlang internetknooppunt in Frankfurt af

De Duitsers en Amerikanen blijken jarenlang gezamenlijk informatie te hebben afgetapt bij het grote internetknooppunt in het Duitse Frankrijk. De informatie werd onderschept door de Duitse inlichtingendienst BND. De Amerikaanse geheime dienst NSA kon vervolgens rechtstreeks meekijken bij de BND.

Dit meldt de Süddeutsche Zeitung, dat zich baseert op geheime dossiers van een Duitse parlementaire enquêtecommissie. De spionage zou tussen 2001 en 2008 hebben plaatsgevonden. Het project droeg de naam 'Eikona' en zou zijn opgezet als reactie op de aangeslagen op het World Trade Center op 11 september 2001. De Duitsers zouden bang zijn geweest op het gebied van cyberspionage op internet achter te lopen.

Moslimterroristen
Om zijn achterstand in te lopen zou de BND een samenwerking zijn aangegaan met de NSA. Beide partijen deelde informatie met elkaar. Het zou hierbij met name gaan om informatie over moslimterroristen. De Süddeutsche Zeitung meldt echter dat de Amerikanen ook zouden hebben gezocht naar informatie die de Verenigde Staten economisch voordeel kan opleveren. Als voorbeeld wordt de Europese Eurocopter genoemd, een helikopter van Airbus Helicopters.

Het project heeft bestaan tot 2008. In dit jaar is de stekker door de Duitsers uit het project getrokken.